söndag, december 31, 2017

Ett litet kärleksbrev till Ringo Starr

I mellandagarna nåddes vi av nyheten att Ringo Starr ska adlas av drottningen. På sociala medier delades åsikterna i två läger. Dels alla Beatlesnördar som tävlade om vem som kunde vara mest exalterad, dels alla kritiker som kom med de vanliga argumenten. Ett av de allra vanligaste är att folk drar fram ett påstått John Lennon-citat. På frågan om Ringo var den bästa trummisen i världen ska Lennon ha sagt "Ringo var inte ens den bästa trummisen i The Beatles." Men det var inte Lennon som sa det. Det var den engelska komikern Jasper Carrott som sa att Lennon sagt det.
Att Ringo är en dålig trummis är en åsikt många har, främst, misstänker jag, för att det är en åsikt man förväntas ha. Och visst, det är en demokratiskt rättighet att ha fel - och en annan, antar jag, att ha åsikter utan att ha fakta.
Många trummisar tycker att Ringo Starr är en av de bästa trummisarna och att han dessutom har en unik stil. Det sistnämnda är rent objektivt sant. Han är nämligen vänsterhänt men har alltid spelat på ett trumset uppställt för en högerhänt. Det betyder att många av hans så kallade fills spelas spegelvänt mot hur de egentligen "ska" spelas.
Det är också lätt att missa att han, särskilt under andra halvan av The Beatles karriär, rent musikaliskt spelade i - minst - tre olika band samtidigt. Lennon och Paul McCartney hade rent stilistiskt vuxit ifrån varandra. Dessutom hade George Harrison börjat skriva mer och mer och bidrog med ytterligare en sorts låtar. Ringo förväntades spela rock, pop, blues, rhythm´n´blues, country, schlager, psykedelia, jazz, soul, ska, music hall, indiskt och andra genrer som fortfarande väntar på att definieras. Och han sätter inte ett slag fel. Sug på den.
Han är den sortens musiker som inte spelar för egot, han spelar aldrig för att visa vad han kan - han spelar det låten behöver. Han spelar för att låten ska bli så bra som möjligt. Behövs det bara bastrumma och hi-hat spelar han bara bastrumma och hi-hat. Därför låter verserna i Being For The Benefit Of Mr Kite som de gör. Är det ett tekniskt avancerat komp att spela? Nej, men det är vad låten behöver.
Den märkliga haltande rytmen i Ticket To Ride (som McCartney föreslog), den lilla upprepade figuren i Tomorrow Never Knows, alla cymbalerna i I Feel Fine, de små fyrverkerierna i Rain. Och A Day In The Life där han inte spelar någon rytm alls utan bara fyller i mellanrummen. Minimalismen i Get Back och Come Together. Listan är lång.
Ringo Starr hade samma förmåga som de andra tre. Att spela väldigt märkliga saker utan att vi som lyssnar tänker på att det är märkligt. Hur då? För att han spelar - återigen - det låten behöver.

Så när Lennon, McCartney och Harrison skulle se sig om efter en ny trummis i samband med inspelningen av sin blivande debutsingel Love Me Do ville de ha den bästa Liverpool kunde erbjuda. Och då fanns det bara ett alternativ. Ringo själv har sagt att han valde The Beatles för att de hade ett underbart magiskt skivkontrakt, även om han då var med i Rory Storm & The Hurricanes som under några år var det största bandet i Liverpool.
Men solokarriären, undrar kanske vän av ordning. Har ni samlingen Photograph: The Very Best Of klarar ni er. Som någon sorts lyxhobby har han gjort sammanlagt nitton soloskivor. Till dem kan läggas tio liveskivor. Men spara de pengarna. Ingen behöver tjugonio soloskivor med Ringo Starr. Vill ni tvunget ha en till efter att ha hört Photograph kan ni lyssna på den som för enkelhetens skull heter Ringo och kom 1973. Sedan tog alkoholen sakta men säkert över tills han blev nykter i slutet av åttiotalet.
Att han på äldre dagar ibland verkar ha vaknat på fel sida ("jag skriver inga mer autografer") unnar vi väl honom. Det är förklarligt att han är på sin vakt. Liverpool är en hård stad och området the Dingle, där den unge Richard Starkey föddes och växte upp, var stadens hårdaste och gängen drog kniv först och frågade sen. Att han var allvarligt sjuk som barn har bevakats på annat håll och redan innan han var tonåring hade läkarna förklarat två gånger för hans mamma att han inte skulle klara sig.
Men nu, 77 år ung, blir han Sir Richard Starkey. Grattis!

Läs mer om liknande:

Etiketter: ,

onsdag, december 27, 2017

Konsertrecension: Anna Ternheim

Fyra Granar
Anna Ternheim
Plats: Växjö teater
Publik: Cirka 300.
Bäst: Helheten. Laddningen.
Sämst: Bitvis mycket skorrande i högtalarna.
Anna Ternheim har tålmodigt och utan att lalla runt där artister förväntas lalla runt jobbat sig fram till en fin låtskatt och en trogen publik. Söndag är inte en ideal konsertkväll, men musiken är mer söndag än lördag.
Till teatern kommer hon tillsammans med Martin Hederos på piano, keyboard, tramporgel, dragspel och fiol. Det har bara gått två veckor sedan hennes senaste album All The Way To Rio släpptes, och det dessutom mindre än två år efter föregångaren For The Young. Avstånden mellan hennes skivor har annars blivit allt längre, musiken mer lågmäld och intim. Men också mer intensiv.
Hederos (som spelat och spelar med bland många andra The Soundtrack Of Our Lives och Tonbruket) har en imponerande förmåga att bara spela på exakt de tangenterna som behövs. Behövs det en tangent spelar han på en, men behövs det åttioåtta spelar han på åttioåtta. I Lovers Dream låter det som om jorden håller på att gå under. Titelspåret från nya skivan ges en pumpande elektrisk grundpuls. My Heart Still Beats For You blir närmast en vaggvisa.
Ternheim har förstås också, snart femton år efter debuten, lärt sig var knapparna sitter både som låtskrivare och scenartist.  Under låtarna är publiken knäpptyst, det skulle gå att tolka som ointresse men är snarare djup koncentration. Som att sitta ensam hemma och lyssna i hörlurar. En effektiv och enkel ljusshow förstärker intrycken. Påfallande ofta handlar texterna om att avsluta, lämna och börja om. Längtan och sökande.
Helhetsupplevelsen är större än de enskilda låtarna, även om det inte är något fel på hantverket. Och med bara sång, en handfull olika gitarrer och olika klaviaturer hamnar låtarna i centrum. De bär upp kvällen med den äran, omgjorda favoriter och nyskrivna bekanta.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten

Etiketter: , ,

söndag, december 17, 2017

Skivrecension: Neil Young + Promise Of The Real

Neil Young + Promise Of The Real
The Visitor
(Reprise/Warner)
Betyg: 3

Sommaren 2015 släppte Neil Young albumet The Monsanto Years med kompgruppen Promise Of The Real och gav sig ut på en bejublad turné. Turnén nådde Dalhalla för en rejäl stunds gåshud i Sverige förra sommaren och resulterade också i liveskivan Earth.
Nu är det dags för studioalbum nummer två från samarbetet. Det är något mer akustiskt och luftigt än den överlag brötiga The Monsanto Years, Almost Always innehåller halva riffet från klassikern Unknown Legend, men det finns bröt här också för folk som gillar den sidan.
För att jämföra med två tidigare skivor blandas Harvest Moon och Ragged Glory även om The Visitor är en något mer ojämn resa rent kvalitetsmässigt. Texterna handlar - kanske ofrånkomligt - om det nuvarande politiska läget i USA. Already Great är en kommentar till den slogan som lovade att göra America great again.
Young hade som vanligt tjänat på att putsa lite på några låtar, men här finns också några nya favoriter, bland annat över åtta minuter långa Carnival. Och för er fans som inte gillar det här släppet kommer det säkert något nytt om några månader. Om inget annat går det att lyssna gratis på hans enorma arkiv fram till sommaren. Och går ni in där kommer det vara sommar fortare än kvickt. Glöm inte dricka regelbundet.

Läs mer om liknande:

Etiketter: ,

tisdag, december 05, 2017

Skivrecension: Anna Ternheim - All The Way To Rio

Anna Ternheim
All The Way To Rio
(Only Records Ternheim AB/Universal)
Betyg: 4
Den stora överraskningen är att All The Way To Rio kommer mindre än två år efter For The Young. Anna Ternheim är inte känd för att jobba snabbt. Hon väntar på inspirationen - på rätt låtar - och har i intervjuer berättat att hon ofta trott att det är slut nu, att det är dags att göra något annat. Skaffa det som i brist på bättre ord kan kallas "ett riktigt jobb". Men så kommer låtarna.
Om de båda föregångarna The Night Visitor och For The Young varit lågmälda och haft en genomgående atmosfär känns All The Way To Rio mer som en samling låtar, om än med hennes sedvanliga melankoli och melodispråk. Och inget fel med det. Skivan är också föredömligt kort. Åtta låtar på 35 minuter. Det ger poäng. Antalet skivor som är två låtar för korta är betydligt fler än de som håller på för länge.
Låtarna har förresten legat på Ternheims dator i en handfull år utan att hon fick alla bitarna att falla på plats, trots att hon åkte till just Rio för att se om det fanns några låtar att hitta där. Det var först när hon fick se bilder av fotokonstnären Jacob Felländer det lossnade. Bilderna föreställde bergsmassiv. Om det nu förklarar något.

Läs mer om liknande:
Skivrecension: For The Young
Konsertrecension: Anna Ternheim 

Etiketter: ,