onsdag, december 27, 2017

Konsertrecension: Anna Ternheim

Fyra Granar
Anna Ternheim
Plats: Växjö teater
Publik: Cirka 300.
Bäst: Helheten. Laddningen.
Sämst: Bitvis mycket skorrande i högtalarna.
Anna Ternheim har tålmodigt och utan att lalla runt där artister förväntas lalla runt jobbat sig fram till en fin låtskatt och en trogen publik. Söndag är inte en ideal konsertkväll, men musiken är mer söndag än lördag.
Till teatern kommer hon tillsammans med Martin Hederos på piano, keyboard, tramporgel, dragspel och fiol. Det har bara gått två veckor sedan hennes senaste album All The Way To Rio släpptes, och det dessutom mindre än två år efter föregångaren For The Young. Avstånden mellan hennes skivor har annars blivit allt längre, musiken mer lågmäld och intim. Men också mer intensiv.
Hederos (som spelat och spelar med bland många andra The Soundtrack Of Our Lives och Tonbruket) har en imponerande förmåga att bara spela på exakt de tangenterna som behövs. Behövs det en tangent spelar han på en, men behövs det åttioåtta spelar han på åttioåtta. I Lovers Dream låter det som om jorden håller på att gå under. Titelspåret från nya skivan ges en pumpande elektrisk grundpuls. My Heart Still Beats For You blir närmast en vaggvisa.
Ternheim har förstås också, snart femton år efter debuten, lärt sig var knapparna sitter både som låtskrivare och scenartist.  Under låtarna är publiken knäpptyst, det skulle gå att tolka som ointresse men är snarare djup koncentration. Som att sitta ensam hemma och lyssna i hörlurar. En effektiv och enkel ljusshow förstärker intrycken. Påfallande ofta handlar texterna om att avsluta, lämna och börja om. Längtan och sökande.
Helhetsupplevelsen är större än de enskilda låtarna, även om det inte är något fel på hantverket. Och med bara sång, en handfull olika gitarrer och olika klaviaturer hamnar låtarna i centrum. De bär upp kvällen med den äran, omgjorda favoriter och nyskrivna bekanta.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida