torsdag, november 24, 2011

Kate Bush ger oss 50 Words For SnowMan lär sig tålamod av Kate Bush. Det här är hennes tredje skiva med nya låtar på lite mer än 20 år och man blir inte besviken. För trots alla som inspirerats av henne finns det fortfarande bara en Kate Bush. Om någon annan gjort en nästan fjorton minuter lång låt om en kvinna som blir förförd av en snögubbe hade man misstänkt att idéerna tagit slut, eller i alla fall att medicinen slutat verka. Men i Bushs fall är man mest förvånad över att hon inte gjort jazziga Misty förr.

Elton John sjunger duett på Snowed In At Wheeler Street. Bortsett från slutet där han kopplar på sin Las Vegas-röst och Bush följer efter låter det riktigt bra. På titelspåret dyker Stephen Fry upp och går igenom - förstås - femtio ord för snö. Men han väljer tyvärr/tack och lov att inte sjunga.

I inledande rysarpianoballaden Snowflake sjunger hennes tolvåriga son de höga toner som Bush själv kanske inte mäktar längre. Hon är trots allt inte Neil Young. Låten består nästan bara av piano och sång och har det där dämpade ljudet som uppstår när det snöar så långsamt att flingorna nästan inte orkar ta sig till marken. Förstås inte av en slump. Bushs röst är också mer dämpad numera, men fortfarande lika vacker och på många sätt mer gripande. Skivans andra halva är mer varierad och har större arrangemangen. Kanske en nödvändighet, men det resulterar också i att den blir lite lösare i kanterna. När den sjunde och sista låten tonar ut efter sammanlagt 65 minuter har hon mig återigen lindad kring sitt lillfinger. Och ska ni bara köpa en temaskiva om snö i år är det den här.

Lyssna på 50 Words For Snow på Spotify!


Läs mer om liknande:

Kate Bush släppter Director´s Cut


Graeme Thomsons utmärkta biografi Under The Ivy, The Life & Music Of Kate Bush

Regina Spektor har samma lekfulla sätt att närma sig musiken

Regina Spektor Live In London

Jennie AbrahamsonThe Sound Of Your Beating Heart också

Paul McCartney också

Kanske kan passa på att nämna PJ Harveys skiva Let England Shake också?


Fleet Foxes bygger på Helplessness Blues upp inre landskap precis som Kate Bush

Flermusikbiografier? Bob Dylan, Patti Smith, Neil Young och Kate igen

Här lyssnade jag på samlingen The Whole Story


Du har väl inte missat Ken Burns dokumentärserie om jazz?

Skivomslag gjorda i lego

Rolig och udda fakta om skivbolag


Vinylskivan - master of the universe

Country för nybörjare


Krautrock för nybörjare


Texten publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida