tisdag, oktober 25, 2011

Hoven Droven live! I stereo! Och färg!

Om man rådfrågor Wikipedia, informationssamhällets motsvarighet till Fråga Lund, vad folkrock är för något får man en lång lista på artister. Sist men inte minst på den listan hittar man just Hoven Droven, vars konsert i Växjö är en del av helgens WorldMix-festival.

Folkrock är, fullt logiskt, en blandning mellan folkmusik och rockmusik. I Sverige brukar Contacts möte med Skäggmanslaget i Hon Kom Över Mon från 1971 nämnas som startskottet, men man får inte glömma att bandet Tages redan 1967 spelade tillsammans med folkmusiker. Hoven Droven är en rocktrio med gitarr, bas och trummor och längst fram, istället för sologitarr, fiol och saxofon. De börjar lite lugnt, men snittempot är högt. Trummisen Björn Höglund och basisten Pedro Blom vet hur man driver en låt framåt.

När de tar i som mest är det inte långsökt att göra referenser till AC/DC. I alla fall om Angus Young vuxit upp med svensk folkmusik och haft fiol istället för en Gibson. Fiolinisten Kjell-Erik Eriksson är kvällens gitarrhjälte vid sidan av den faktiska gitarristen Bo Lindberg, men jag ser tyvärr ingen i publiken som spelar luftfiol. Man hör också inslag av Jimi Hendrix, Bo Diddley i schottisversion och en Neil Young-referens. Något för omständig att förklara här, men välkommet ändå. Energinivån är påtaglig och smittande även i de något lugnare stunderna. Det är inte musik man behöver vara inlyssnad på för att kunna dansa till. Publiken är inledningsvis oväntat avvaktande. Det skadar inte att i synnerhet Jens Comén, saxofon, vet var stämningshöjarknapparna sitter.

I år firar Hoven Droven 20-årsjubileum och efter fem års paus kan man höra att det kliar rejält i deras fingrar. Spelglädjen är uppenbar och de blandar låtar från sina fem album, bl a senaste Rost som kom tidigare i år. Vi får Turbo, Oliver´s Fiddle och Mörsilpolska. De blandar egna låtar med traditionell folkmusik otraditionellt framfört. Å ena sidan kan tyckas att idén inte är allt för originell, men de har hittat en egen unik stil och definierar mer eller mindre genren. Det är få band förunnat.

Enligt Wikipedia är uttrycket hoven droven jämtska och betyder ungefär huller om buller, hur som helst eller allt möjligt. På småländska betyder det i första hand tack för en väldigt trevlig kväll.

Läs mer om liknande:

Korrö Folkmusikfestival 2011

Bandet Tages blandade svensk folkmusik med pop redan på skivan Studio 1967

Jimi Hendrix är med på listan över de bästa gitarriffen någonsin

Bo Diddley har avlidit

Neil Young Greatest Hits 2 (kan innehålla spår av Spotify-spellista)

OK Orchestra bjuder på gränslös musik

Musikglädje: Esbjörn Hazelius och Navarra

Esbjörn Hazelius sätt att spela gitarr påminner mig Paul Simon

En bland-CD med hårdrock

Country för nybörjare

Neil Youngs nya skiva A Treasure har också mycket fiol

Mer om Jan Johansson och svensk jazz

Roy Bittan är till vardags en del av The E Street Band, men spelade också på en av skivorna i nästa länk

Mike Garson är mest känd för sina samarbeten med David Bowie

Jag hoppades Mannen I Svart handlade om Johnny Cash, men hade fel

Gillian Welch har rötter i amerikansk folkmusik

Emmylou Harris har också rötter i amerikansk folkmusik


Mavis Staples har spretiga rötter

Regina Spektor har också spretiga rötter


Både Esbjörn och Navarra har spelat på Korröfestivalen


Publicerades mer eller mindre ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida