torsdag, januari 20, 2011

Regina Spektor Live In London

regina spektor

2006 släppte ryskamerikanska sångerskan Regina Spektor skivan Begin To Hope som blev hennes stora och välförtjänta genombrott. Det är en av mina favoritalbum från de senaste tio åren. Jag insåg redan vid först lyssningen att jag hittat en ny favorit. Hennes ömsom vackra och ömsom lekfulla musik tilltalar både hjärtat och fötterna.

Efter att ha släppt fem studioskivor och gradvis hittat fram till en allt större publik har hon nu släppt sin första liveskiva innehållandes 22 låtar. Hela nio av dessa spår är från 2009-års Far och tre låtar är tidigare outgivna - Silly Eye Color Generalizations, Bobbing for Apples (som är minst sju år gammal och möjligtvis mer rolig än bra) och ett country-yehaaaa som hade platsat i Johnny Cashs repertoar kallat Love, You're A Whore som får mig att le.

Bortsett från att man förstås kan beklaga sig över låtar som borde varit med, t ex Summer In The City och Chemo Limo, har jag svårt att komma med några invändningar. Reginas musik är på skiva ibland väldigt ambitiöst arrangerad och de mer avskalade/intensivare/rockigare/vad-som-nu-krävs versionerna på Live In London gör att vissa låtar får en helt annan känsla än i sina studioversioner. Och publiken tycks trivas. I låtar som Aprés Moi, Samson och Ode To Divorce står piano och röst i centrum. I On The Radio, That Time och Hotel Song är ljudbilden större.

Om ni inte är bekanta med Reginas musik är det här en utmärkt introduktion och om ni redan fallit för hennes vackra melodier, säregna texter och känslofulla röst är det här en given utökning.

Diskografi: 11:11 (2001), Songs (2002), Soviet Kitsch (2004), Begin To Hope (2006), Far (2009)

De två första såldes främst på Spektors tidiga konserter och är idag väldigt svåra att få tag på, de andra är utgivna på Sire Records och borde finnas hos alla skivaffärer med bra smak.

Spotifylänk till Live In London

Mer om liknande:

Liten Regina Spektor biografi (men att hon låter som Kate Bush, tja Ola, är du säker?)

Är liveskivor en bra ide?

Graeme Thomsons Kate Bush-biografi rekommenderas

Country för nybörjare - mer om bl a Johnny Cash

En genom gång av Tom Waits liveskivor

Rolig och udda fakta om skivbolag

Skivor som var kommande för två år sedan

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida