tisdag, januari 25, 2011

Musikbiografier x 4Det är kallt ute och dessutom kolmörkt vid halv fem. Man skulle kanske kunna läsa en bok eller två? En musikbiografi? Här är fyra tips om bra böcker som man kan läsa även om man inte är intresserad av artisten.

Bob Dylan - Chronicles Volume 1 (2004)

Dylan är en av de stora, men att han kunde skriva prosa lika bra som vers var en positiv överraskning. Inte mycket sex, droger eller rock´n´roll men en intressant skildring av hur den unge Bob kommer till New York som nittonåring i januari 1961. Också mycket om musiken som fick honom att börja spela, men bokens röda tråd är hans relation till sitt eget skapande och kreativitet. Boken är inte kronologisk men gör väl valda nerslag under olika perioder av hans liv. Bl a beskrivs bakgrunden till skivorna New Morning (1970) och den kreativ kris som ledde fram till Oh! Mercy (1989). Att båda råka tillhöra mina personliga favoriter är inget som stör. Och visst är man lite nyfiken på hur hans hjärna egentligen funderar? Del två sägs var på väg.

Patti Smith - Just Kids (2010)

De flesta självbiografier brukar sätta fokus på de åren artisten befunnit sig i rampljuset, men Patti Smith fokuserar på sina sena tonår och de första stegen in i vuxenlivet. När det har blivit dags att spela in nu klassiska debutskivan Horses 1975 är boken i stort sett slut. Relationen mellan Patti och likaledes kreativa Robert Mapplethorpe står i centrum. Han gjorde förresten omslaget till Horses. Boken är en varm och kärleksfull skildring av en sökande människan letande efter ett eget uttryck och en påminnelse om att alla som målar/fotar/skriver/sjunger någon gång blivit tillsagda att de borde klippa sig och skaffa ett riktigt jobb. Se även dokumentären Dream Of Life.

Jimmy McDonough - Shakey: Neil Young´s Biography (2002)

Det finns enklare artister att ge sig på att skriva om än Neil Young. Ändå anses denna koloss vara en av de stora musikbiografierna. På 750 sidor - som ärligt talat känns i kortaste laget - kommer vi väldigt nära Neil Percivald Young. Från hans barndom i Winnipeg mitt i Kanada med polio, epilepsi och hans föräldrars skilsmässa till hans flytt till till Los Angeles i mitten av sextiotalet och Buffalo Springfield till mötet med Crazy Horse, genombrottet och beslutet att aldrig göra något annat än följa sina egna regler. Inte ens George Lucas hade kunnat hitta på en karaktär som Neil Young. Författaren intervjuade huvudrollsinnehavaren regelbundet under ett flertal års tid under arbetet med boken innan de - av okända anledningar -blev ovänner.

Graeme Thomson - Under The Ivy, The Life & Music Of Kate Bush (2010)

Hur gör man en bok om någon som nästan aldrig ställer upp på intervjuer? Någon som fått rykte om sig att vara konstig, men som egentligen tycks vara helt normal. I alla fall utanför studion. Kate Bush växte upp i en trygg och kärleksfull familj och hennes enda intressen under uppväxten verkar ha varit att dricka te, bjuda på te, titta på tv och röka gräs. Hennes stöd hemifrån resulterade i att hon tidigt fick ett grundmurat självförtroende. Detta i kombination med den idylliska och lite mystiska miljön hon växte upp i resulterade i musik som inte kan jämföras med någon annan. Innan Late Bush lät som henne - efter henne har många försökt, men ingen har lyckats. Stort fokus läggs på just musik, hennes privatliv nämns oftast bara i kortare sammanfattningar. Man vill trots allt ha kvar sin smått mytiska bild av henne.

Läs mer om denna glada fyra:

Bob Dylan för nybörjare

Dagens i-landsproblem: Bob Dylan

Bobs barnbarn gillar Bob

Patti Smith i dokumentär

Punk för nybörjare - en liten guide med Patti Smith i en av huvudrollerna

Bland-CD med bl a Patti Smith

Neil Youngs Le Noise växer med fullmånen

Neil Young & Crazy Horses Weld växer med höjd volym

Neil Youngs första solokonsert finns på CD och Massey Hall är ännu bättre

Mer om Kate Bush-biografin Under The Ivy, The Life & Music Of Kate Bush

Här lyssnade jag på Kate Bush-samlingen The Whole Story

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida