lördag, juli 23, 2011

Nu - Gillian Welch, Ken Burns och Lotta Lotass


Musik: Gillian Welch - The Harrow & The Harvest

Gillian Welch och David Rawlings har gjort fem skivor och åtta år har gått sedan Soul Journey. De tyckte inte de nya låtarna höll. Men det färdiga resultatet låter lika självklart och enkelt som vanligt och det är ett vanligt jag inte har några problem att återvända till. Två gitarrer eller banjo och två röster är allt som behövs för ett lågmält och stilsäkert möte mellan bluegrass, country och amerikansk folkmusik. Welch och Rawlings låter som om de aldrig gjort annat än sjungit och spela tillsammans. Som om de tio låtarna funnits sedan innan Moses odlade skägg. Allt utom det nödvändiga är bortskalat. Det här är precis så bra som jag inte vågade hoppas och i klass med Time (The Revelator) från 2001. Det är inte den sortens musik som hoppar ut ur högatalaren och klipper till en på hakan, men jag vågar lova att den långsamt kommer smyga sig upp på en massa årsbästa-listor när året ska sammanfattas.

Läs mer om:

Gillian Welch sveper fram långsamt

Country för nybörjare

The Band la grunden för det som kallas americana

TV/DVD: Ken Burns - The Civil War

I Sverige är Ken Burns kanske mest känd för sin dokumentärserie om jazzens historia, men 1990 gjorde han nio ca 70 minuter långa program om det amerikanska inbördeskriget. Serien berättas bitvis så långsam att räknaren på min DVD ibland går baklänges, men när man väl fastnat för de människoöden som skildras är det svårt att slita sig. Historiker blandas med uppläsning av bevarade brev, dagböcker och biografier. Visuellt är det oftast stillbilder som visas - målningar och foton med motiv som skildrar vad som hände från 1861 till 1865 när det blodigaste kriget landet varit indraget i långsamt avgjordes. Mer än 600 000 människor dog - dubbelt så många som USA har förlorat sammanlagt i samtliga andra krig de varit inblandade i. Det är en i grunden ojämn kamp mellan ett splittrat land. En rik industridel och en fattig jordbruksdel, vars ekonomi dessutom i huvudsak bygger på vad som ska utvecklas till krigets viktigaste fråga.

Läs mer om:

Ken Burns serie om jazz är en (åter)upplevelse

The Band (igen!) har skrivit en låt som handlar om södern efter nederlaget

Vill du lära dig mer om historia?

BOK: Lotta Lotass - Den Röda Himlen

I den elfte timmen, på den elfte dagen, i den elfte månaden 1918 slöts fred i det som kom att kallas Första Världskriget. Då hade under drygt fyra års tid sexton miljoner människor, civila och soldater, dödats. I en enda oavbruten, hundra sidor lång mening, utan början och utan slut, beskriver Lotta Lotass i Den Röda Himlen skyttegravskrigets specialla fasor: instängdheten, den ofrånkomliga döden, mörkret, leran, ledan. Så lyder texten på bokens baksida. Denna ledamot i Svenska akademin har skrivit en lika mäktig som märklig bok som tar James Joyce idé om den inre monologen ett steg längre. Monologen är både inre och yttre och både kan och kan inte läsas i ett svep. Var tar man paus? Det finns ingen styckeindelning, ingen början och inget slut. Det enda jag tidigare läst som är snarlikt är Imre Kertész Kaddish För Ett Ofött Barn. Språket blir både mål och medel. Ett sätt att även med formen försätta läsaren i det rätta känslotillståndet.

Läs mer om:

Den bästa skildringen av första världskriget gjordes faktiskt av Black Adder


Michael Palin och Terry Jones skildrade första världskriget i Ripping Yarns


Anna Funders bok Stasiland är en av de mest skrämmande och bästa böcker jag läst

Och som en sammanfattning av samtliga punkter:

PJ Harvey sjunger om olika krig som England är och varit inblandade i på skivan Let England Shake

Etiketter: , ,

2 kommentarer:

Anonymous Classier Corn sa...

Tack för en bra blogg med massor av intressant läsning!
Blogghälsningar
Classier Corn

11:25 fm  
Blogger Ola Claesson sa...

Varsågoda! Fin länk ni har.

11:03 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida