torsdag, juni 30, 2011

Nygammalt Arctic Monkeys med Suck It And See


2005 blev apornas Whatever You Think I´m, That´s What I´m Not snabbast säljande debuten i Englands historia. Uppföljaren My Favoruite Worst Nightmare var i huvudsak mer av samma. Tredje skivan Humbug 2009 var långsammare och tyngre. Ett nödvändigt steg om inte framåt så i alla fall i sidled. Melodierna var tjockare och många fans tyckte inte att bandet skulle spela hårdrock. Kanske var skivans namn bandets sätt att förekomma fansen. Så mycket hårdrock var det förvisso egentligen inte, men skivan producerades delvis av Josh Homme från Queens Of The Stone Age i hans studio i Mojaveöknen.
Bite the lightning and tell me how it tastes
Kung Fu fighting on your roller skates
Do the macerna in the devil´s lair
But just don´t sit down ´cause I´ve moved your chair
Nu, på album fyra, är tyngden i riffen kvar och melodierna tillbaka. Don´t Sit Down ´Cause I`ve Moved Your Chair lever rent av nästan upp till sin titel och The Hellcat Spangled Shalalala är en annan favorit, både som titel och låt. Lugnare Reckless Serenade visar mognad, Brick By Brick visar fortsatt humor. Den senare börjar med ett skramligt riff och innehåller en psykotisk fotbollskör och utrop som I wanna rock´n´roll! Det är inte en slump att titeln är lånad från en skiva/låt av punkfarfar Iggy Pop. Man skulle möjligtvis kunna önska att texterna ibland var lite mindre hjärna och mer hjärta, men i Love Is A Laserquest ser jaget på nuet från framtiden på ett vackert sätt.
When I´m pipe and slippers and rocking chair
Singing dreadful songs about summer
Will I have found a better method of
Pretend you were just some lover
Ädelpop blir sällan bättre eller mer smittande än så här. Alex Turner är en av de stora (väldigt engelska) låtskrivarna i nedstigande led från Ray Davies (The Kinks), Paul Weller (The Jam, The Style Council) och Elvis Costello och fortfarande bara 25 år. I publikens ögon kommer Arctic Monkeys kanske aldrig kunna toppa debuten med sina lika eftertänksamma som sprudlande låtar, men det är egentligen inte ett problem så länge bandet fortsätter göra så här bra musik.

Ni har väl inte missat sidoprojekten The Last Shadow Puppets (2008) och hans EP med filmmusik från Submarine (2011)? Och allra bäst - det odiskutabla mästerverk Turner har i sig väntar fortfarande på honom.

Läs mer om liknande:

Humbug var efterlängtad

Här ville jag se bandet live - det har jag fortfarande inte gjort

Arctic Monkeys är nötknäckande bra


2008 var The Last Shadown Puppets debut The Age Of The Understatement en av årets skivor

Ray Davies och The Kinks finns med i Sextiotalet för nybörjare


Hett tips om Ray Davies-dokumentär fem år för sent

Iggy Pop och The Stooges finns med i Punk för nybörjare

Läs mer om punk i intressanta boken Please Kill Me

Elvis Costello för nybörjare

Dave Grohl från Foo Fighters känner också Josh Homme

Både Josh och Dave är med i Them Crooked Vultures


Texten publicerades ursprungligen i Smålandsposten i en betydligt kortare version.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida