söndag, december 23, 2018

Konsertrecension: Markus Krunegård

Markus Krunegård 
Kafe De Luxe 
Publik: Utsålt sedan länge. 
Bäst: Kärleken och atmosfären. 
Sämst: Ljudet. 
Betyg: 3

Hur många Markus Krunegård behövs det för att byta en glödlampa? Okej, det kanske inte är en relevant fråga. Men det behövs bara en för att fylla Kafe De Luxe en fredagskväll.
Med sig i bagaget har han en rejäl dos spelglädje, ett lagom skramligt fyra personer starkt band och senaste skivan I Huvet På En Idiot, I En Bar, På En Ö, I Ett Hav, På En Ö, I En Bar, I Huvet På En Idiot”. Ja, den heter verkligen så. Dessutom har det gått tio år sedan solodebuten Markusevangeliet. Och i april nästa år fyller han 40. Men först är det helg i Växjö och källaren är som sagt full, publiken huvudsakligen obetydligt mindre så. Stämningen är lite på den nivån att luften i lokalen håller på att ta slut redan innan första ackordet i Ben, Kött Och Känsler. Alla kan texten. Everybody Hurts fortsätter. Alla kan texten. Hela Livet Var Ett Disco. Alla kan texten. Och så håller det på.
Senaste skivan behandlar delvis den utbrändhet med sjukskrivning han drabbades av förra året. Synd att de oftast väldigt ordrika texterna, fulla av originella bilder och liknelser, försvinner i mixen. Ni behöver bara läsa albumtiteln ovan för att förstå att Krunegård har ett eget språk. Lyssnar man bara på musiken låter det betydligt muntrare. Mellan låtarna pratar Krunegård med publiken och lyckas ordna en avslappnad stämning, som om vi alla befann oss hemma hos en gemensam bekant. Han prickar in både skratt och allvar.
Till kvällens höjdpunkter hör OAOAE Vi Förlorade och Tur Att Vi Lever Samtidigt, båda hämtade från senaste albumet. De nya låtarna har bara tre månader på nacken men tas emot med samma glädje som de äldre favoriterna. Publiken är från tjugoårsåldern och upp till ungefär i samma ålder som artisten. Texterna kan relateras till. Det märks med all tydlighet på publikens inlevelse.
För snart tre år sedan spelade Krunegård i Växjö i ett mer avskalat och intimt format. Då kom texterna fram på ett annat sätt, publiken satt ner och det var en helt annat upplevelse. Denna fredagskväll blir det fest, och den har börjat redan innan konserten. Möjligtvis träffade hans förra konsert hårdare. Den var mer nyanserad och hade hans låthantverk i centrum. Nu är tempot och volymen högre. Plattan i mattan. Det är ju fredag och allsång für alle. Och ingen går hem besviken.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida