söndag, juni 15, 2008

Det första Rocktåget?

1970 kom någon på att man skulle kunna fylla ett tåg med artister och låta dem turnéra tillsammans som ett ambulerande kollektiv, stanna på väl utvalda platser och spela lite musik för den samlade publiken. Bortsett från att publiken inte var beredd att betala gick det mesta enligt planerna.
Det måste anses lite oväntat att det gick så smärtfritt som det gjorde. Med namn som The Grateful Dead, Janis Joplin och The Band ombord var resan förvisso imponerande musikalisk, men samtidigt ganska långtifrån vad som kan kallas drogfri. Vid ett tillfälle blev det kaos när man insåg att tåget var torrlagt. Joplin avled bara två månader efter turnéns slut.
Med på resan fanns också bluesmannen Buddy Guy med sitt band och The Flying Burrito Brothers. De förstnämnda gör i filmen en knäckande version av Barrett Strongs Motownklassiker Money. De sistnämnda har fått legendstatus genom (naturligtvis) för tidigt bortgångna Gram Parsons inblandning. De som var på plats menar att det var bättre än Woodstock, även om det inte var lika gratis.
Dokumentären premiärvisades 2003 efter att ha återfunnits - tidigare ovisad - och är ett intressant tidsdokument från perioden när den sk kärleksgenerationen övergick till flanellskjortegenerationen. The Greatful Dead hade nyligen släppt Workingman´s Dead som var mindre improvisation och mer låtar - countryrock var det nya flumsolot. The Band, som visat vägen, hade på två år fått ur sig Music From Big Pink och den självbetitlade uppföljaren (som är bevisad som en av de bästa skivorna som gjorts).
The Band är också de som ges störst utrymme i filmen. De spelar tre låtar: Little Richards Slippin´ & Slidin´, The Weight och Bob Dylans I Shall Be Released. The Grateful Dead och Joplin får två låtar vardera.
Om Woodstockfestivalen 1969 var det symboliska slutet på en era kan Festival Express 1970 ses som den symboliska starten på något nytt. Och förhoppningsvis något mer än den värsta brakbakfyllan i rockhistorien.
Dagens låt är The Weight av The Band.
PS. Vem har stängt The Bands hemsida? Raka av honom skägget! Nu! DS.
PS2. Tack till musikmentor Dr Leif DS2.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida