fredag, november 09, 2018

Föreställning: Gubbanöjen & Skaldevärk

Gubbanöjen Och Skaldevärk
Medverkande: Jonas Åkerlund och Mats Sturesson 
Plats: Kulturkällaren, Alvesta 
Publik: Ett fyrtiotal. 
Bäst: Spel- och berättarglädjen smittar. 
Sämst: Bara 50 minuter känns snopet. 
Betyg: 3

August Strömberg levde 1860-1947 och var en av Smålands och södra Sveriges mest kända spelmän. Tusentals berättelser, visor och dikter finns bevarade på Smålands musikarkiv. På onsdagskvällen framfördes några av dem i Alvesta.
Två av Växjös musikprofiler, skådespelaren, bondkomikern och trubaduren Mats Sturesson och multiinstrumentalisten Jonas Åkerlund har gjort ett urval, och det kan inte varit helt lätt, av allt som finns bevarat av Strömbergs livsverk. Redan förra året gjordes en föreställning med samma namn, bland annat i Korrö. Då var de sex personer på scenen och Sturesson var med redan då.
Duon turas om att berätta ibland dråpliga historier från Strömbergs liv. Vi får också veta att han var från Jät och till vardags skomakare, hur han nu hann med det. Sturesson spelar gitarr, ibland med en dos blues eller Chuck Berry, och skedar. Åkerlund spelar en massa annat. Bland annat gitarr, munspel, dragspel och banjo. Han är den sortens musikant som tycks kunna spela alla instrument som kommer närmare än fem meter. Några låtar är instrumentala, några har text. Några är roliga, några allvarliga. Några rent av gripande. Det är berättelser om kärlek och fylla från svältens Sverige. Dessutom tips om vad man ska spela i båten på fisketuren för att få fisken att hoppa upp i båten frivilligt.
Gemytet sprider sig snabbt i källaren, faktiskt redan innan spelningen. Utöver den trevliga musiken bjuds det nämligen på soppa, bröd och kaffe. Det händer aldrig på Iron Maiden-konserter. 

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida