fredag, juni 10, 2011

Intressanta musikdokumentärer på radioJag lyssnar mycket på radio vi internet. Om man inte gillar någon av de tre låtarna som P3 eller P4 väljer att fokusera på för tillfället kan man vända sig till BBC och lyssna på lite engelsk radio. Kanalen BBC6 har musik som ledord och deras programpunkt Insight ger - kanske inte helt oväntat - insikt om olika artister, grupper och musikstilar. Det är dokumentärer både om musik man gillar och inte visste att man gillar. Och till skillnad från tv-BBC fungerar radio-BBC även i Sverige. Thank you, dear Beeb.

Just nu har de på sin spelare (man kan mao lyssna när man tycker det passar - medans man lagar mat eller innan man ska sova) en sju timmar lång dokumentär om Paul Simon. Jag har just lyssnat klart på del två och fått veta hur Mrs Robinson hamnade i filmen The Graduate (Mandomsprovet) som blev Dustin Hoffmans stora genombrott. Del ett börjar med den första hiten barndomsvännerna Paul och Art fick som Tom & Jerry med Hey Schoolgirl innan de blev Simon & Garfunkel och fick ett något större genombrott till med Sound Of Silence. Sedan har förstås Simon haft - och har - en solokarriär som enligt mig är minst lika intressant.
I programmen varvas musik med intervjuer och jag lär mig hela tiden nytt. Unna dig en värmande kopp te eller ett svalkande glas vatten och förr eller senare dyker det kanske upp en dokumentär om just din favorit.

Gå till startsidan för BBC iPlayer.


Läs mer om liknande:

Paul Simons
So Beautiful Or So What innehåller finfin pop

Paul Simon är Paul Simon oavsett sällskap

1967 spelade Simon & Garfunkel in skivan Live From New York City


Dokumentärer med bild:

Ken Burns
serie om jazz är en upplevelse

Följ den något mer högljudda duon The White Stripes i Under Great White Northern Lights

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida