onsdag, januari 04, 2012

Damon Albarn - 20 år med Blur och 10 med Gorillaz

damon albarn
När Blur debuterade med skivan Leisure 1991 var det inte mycket som tydde på att Damon Albarn skulle bli en av Englands mest respekterade och intressanta låtskrivare. 1994 kom Parklife och plötsligt fick de en tätposition inom brittisk pop, med lika mycket fokus på brittisk som på pop. Som en reaktion på den amerikanska vågen som följde på Nirvana vände Albarn blicken hemåt med samma varma sarkasm som Ray Davies i The Kinks använde på sextiotalet. 1994 debuterade Manchesterbandet Oasis och engelsk musikpress skapade popkrig mellan medelklasspojkarna från London och arbetarklasspojkarna från norr. Oasis sålde mer skivor och Liam Gallaghers Linus På Linjen-personlighet var onekligen mer underhållande än Albarns lågmälda framtoning. Det stod snart klart att han ville mer än att vara tonårsidol - även om Bambiögonen gjorde Blur till skrikobjekt.

Efter en kursändring mot amerikansk collegerock fick de en stor hit med Song 2, skriven på fem minuter som ett skämt. På skivan 13 (1999) blev texterna mer personliga. När ett välomskrivet förhållande tog slut konstaterade Albarn att det var första gången han kände att livet var skit och låten No Distance Left To Run var ett av resultaten.

Han var trött på Blur och 2001 debuterade Gorillaz. Alla omslag och videor görs än idag av illustratören Jamie Hewlett medans Albarn har hand om musiken. Tanken var att själv slippa synas, men den släpiga rösten i debutsingeln Clint Eastwood var lätt att känna igen. De två första skivorna har sammanlagt sålt mer än 20 miljoner exemplar, en siffra Blur aldrig varit i närheten av. Numera är bland annat Mick Jones och Paul Simonon från The Clash medlemmar, men många har kommit och gått och bandet har blivit mindre hemligt på scen. Senaste skivan The Fall spelades in på iPad under en USA-turné.

Rastlösheten är omtalad och Albarn har jämförts med David Bowie. Albarn har bland annat varit i Afrika och samarbetet med olika musiker i projektet Mali Music och som producent för duon Amadou & Miriam, bildat The Good, The Bad & The Queen och gjort en opera baserad på kinesiska 1500-talsromanen Journey To The West med 25 musiker i orkestern och texter på kinesiska, återigen med Jamie Hewlett. Albarn har också gjort en skiva under eget namn med demolåtar inspelade på turné med Blur 2003. De hade då gett ut sin - hittills - sista skiva, denna gång som trio efter att gitarristen och barndomsvännen Graham Coxon slutat.

2009 återförenades de fyra för några konserter. I dokumentären No Distance Left To Run ser man hur publikens allsång till gospelhymnen Tender vägrar ta slut och hur Albarn, ofta beskriven som känslokall, sätter sig framför trummorna och gråter. Året efter släpptes första singeln på sju år i samband Record Store Day. Sedan dess har det pratats om ett nytt album.

I år är det dags för skivdebut med ännu ett projekt. Rocketjuice And The Moon består bland annat även av Flea från Red Hot Chili Peppers. Albarn ska också vara producent åt soullegendaren Bobby Womack. Fortsättning lär följa.

Läs mer om liknande:Mer om Alex James och hans nya liv som ostfabrikör

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida