söndag, december 25, 2011

Vägen till Tinker Tailor Soldier Spy1963 gav John Le Carré ut sin tredje roman Spionen Som Kom In Från Kylan. Två år senare kom den nu klassiska filmatiseringen med Richard Burton i huvudrollen som agenten Alec Leamas som låter sig köpas av Östtyskarna. Samma år föddes Tomas Alfredson. Le Carré anses vara spionthrillerns mästare och jobbade för MI5 och MI6 innan han blev författare. Att han debuterade samma år som Berlinmuren restes är en slump som ser ut som en tanke.

Om Ian Fleming med James Bond skildrade agentlivet som en enda lång gräddtårta med biljakter och lättklädda damer har Le Carré skildrat spionens grå vardagsliv som få andra. Få vardagar är heller så grå som den engelska och få grå engelska vardagar skildras lika grått som av Le Carré, men på ett intressant sätt. Le Carrés storhet som författare har alltid varit koncentrationen i de enskilda scenerna. Karaktärernas små egenheter, stämningen och de nyanserna i dialogen. De små pauserna och de där blickarna som kan rädda eller sänka en dag, men som ofta försvinner i litteraturen.

Kanske ska Le Carré därför allra helst avnjutas på originalspråk. Däremot är det inte alltid så enkelt att hänga med i helheten. Men kanske är det medvetet. Karaktärerna i hans böcker famlar ofta efter en logisk helhet med hjälp av otydliga pusselbitar. Och man vet aldrig vilken bit det är som blir nyckeln till pusslet. Som läsare är man lika förvirrad som karaktärerna.

Trots detta - och trots avsaknaden av action - har Le Carrés böcker filmats flitigt. Ungefär hälften av hans romaner har blivit film eller tv-serier. Under de senaste tio åren har vi kunnat se Skräddaren I Panama med Pierce Brosnan och Geoffrey Rush samt The Constant Gardener med Ralph Fiennes och Rachel Weisz i stora roller. De här böckerna både skrevs och utspelar sig efter kalla krigets slut och Le Carrés politiska spel har också gått vidare. Den förstnämnda skrevs och utspelar sig under mitten av nittiotalet. Boken utspelas strax före USAs överlämnande av Suezkanalen, filmen strax efter. Den sistnämnda utspelas i östra Afrika och handlar om läkemedelsindustrin.

Med sin filmatisering av Låt Den Rätte Komma In, baserad på John Ajvide Lindquist roman, fick Tomas Alfredson ett stort internationellt genombrott. Filmen belönades med ett flertal priser i både Europa och USA. Det var inte helt oväntat att han skulle få internationella erbjudanden. Det var heller inte troligt att han skulle tacka ja till vad som helst.

Här kommer Le Carrés roman Tinker Tailor Soldier Spy från 1974, på svenska ursprungligen översatt till Mullvaden, in i bilden. Till skillnad från andra sentida filmatiseringar skrevs boken när kriget fortfarande var kallt. Boken filmades av BBC redan 1979 med Alec Guiness i huvudrollen som den tystlåtne agenten George Smiley. Då blev den serie i sju delar på strax under fem timmar. 1988 gjorde en version för radio i sju halvtimmeslånga avsnitt. 2009 gjordes nya radioversioner av samtliga sju böcker där Smiley förekommer - däribland faktiskt Spionen Som Kom In Från Kylan, där han har en liten roll.

I Alfredson tolkning spelas Smiley av Gary Oldman. Han ska avslöja vilken av kollegorna som spelar dubbelt. Mer än så tänker jag inte avslöja, men resan är väldigt intressant. Man har trevligt medan vad det nu än är som pågår pågår. Och även om man ibland inte tycker det är något alls som pågår är det väldigt snyggt filmat. Filmen spelades in i London, Istanbul och Budapest.

I England hade filmen premiär redan i mitten av september till närmast idel lovord, trots att Alfredson i The Guardian tidigare avslöjat att boken förmodligen var omöjlig att filma. Det tar till exempel tjugo minuter innan Smiley säger något. Samma tidning gav det färdiga resultatet fyra av fem och kallade den fantastiskt kylig. Tänk er om en engelsman skulle göra en ny version av Sagan Om Karl-Bertil Jonssons Julafton och lyckas få högsta betyg i svenska tidningar.

I Sverige får den nu äntligen premiär på juldagen, tre och en halv månad efter England. Detta trots att filmbolagen allt oftare beklagar sig över att illegal nerladdning leder till färre biobesök. Men å andra sidan - till Finland kommer den inte förrän i mars nästa år.

Missa inte. Och kul med en film som är bra för att den är bra och inte bara för att den är svensk.

Läs mer om liknande:

Tinker Tailor Soldier Spy äntligen inte här riktigt än

Låt Den Rätte Komma In utomlands

Och mer om samma

Läs mer om boken Låt Den Rätte Komma In

När gav du din älskling en intervju med Tomas Alfredson senast?

Alfredson är även medlem i Killinggänget

Böcker att läsa denna eller en helt annan höst

Filmtips nu när det ändå är kolmörkt vid fyra i detta underbara land:

Mega Piranha äger!

En annan kultfilm: Anvil! The Story Of Anvil

Läs om den tramsiga och underhållande Pineapple Express


På tal om trams: en Chevy Chase-biografi kanske?

Eller kanske den lite borttappade favoriten In Bruges

Woody Allen klipper bort Marsinvasionen


Läs tips om dokumentärer

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida