måndag, april 27, 2009

"Tips" om dokumentärer

http://www.stlouisabbey.org/monks/monks.jpg

I nya numret av utmärkta popkulturmagasinet The Word tipsar de om dokumentärer. I vissa fall vet man inte riktigt om de rekommenderar eller avråder. Men jag tror jag vill se ändå.

The King Of Kong (2007)
Billy Mitchell (43) pratar om sig själv i tredje-person och Steve Wiebe (40) beskrivs som "ständig tvåa" av sin fru. Bägge hävdar att de har poängrekord i dataspelet Donkey Kong. Båda två är idioter, och det är ju alltid underhållande. Men det är i första hand en massa scener med en man i hockeyfrisör eller en man med keps som trycker på knappar väldigt snabbt. "Ett litet mästerverk", tycker The Village Voice; "Ganska patetisk", tycker Time Out New York. Om du tycker att det låter som handlingen i en film med Will Ferrell så beror det kanske på att det snart kommer bli det - regissören Seth Gordon gör även "riktiga" komedier med Vince Vaughn, och det är mer eller mindre samma sak.

Into The Great Silence (2006)
Klostret Grand Chartreuse är känt för sin otäcka gröna dryck och för att munkarna inte pratar. Tyske regissören Philip Gröning fick vänta i 16 år på rättigheter att filma och sedan fläskade han på ordentligt. Filmen är 2 timmar och 49 minuter, har ingen musik, ingen berättarröst och man överdriver inte om man säger att munklivet inte är det mest fartfyllda yrket. Mycket rutiner, få gröndryck-fester. Dessutom, som redan påpekats, inget prat. Dubbeldisc-utgåvan innehåller bortklippta scener från en midnattsmässa, en affisch och "handskrivna anteckningar från munkarna".

Modern Life (2009)
Kritikerrosade La Vie Moderne - en testosteronstinn fransk rocktidning kallade den "stor konst" - är den stora avslutningen på Raymond Depardons Profiles Paysans-serie. Projektet har pågått i tio år vid de franska alpernas fot (och du har tyvärr redan missat L´Approche och Le Quotidien). Franska bönder har alltid vetat var skåpet ska stå, så om du gillar rostiga traktorer, tandgluggar, långa svepande kamerarörelser med kossor som vaggar fram över åkrar och såna där Galliska-bondlurskdialekter som låter som om någon tuggar har du hittar rätt. Depardon är noggrann med att använda långa tagningar för att inte manipulera sanningen. Han vill att du ska lägga märke till "klockan på väggen, vaxduken, kaffekanna i hörnet". I en och en halv timme.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida