tisdag, september 09, 2008

I´m Chevy Chase And You´re Not


Chevy Chase är en av mina favoritkomiker. Hans minspel, mumlade repliker, snubblanden och varma utstrålning gör att jag ofta börja skratta så fort han är i bild (bilden ovan får mig att skratta). Hans karriär må ha varit högst ojämn, men när han är som bäst finns det få amerikanska komiker som slår honom på fingrarna. Därför är Rena Fruchters biografi I´m Chevy Chase And You´re Not intressant läsning (titeln var hans hälsningsprelik när han läste nyheterna i Saturday Night Live). Hon har intervjuat Chase själv och även hans familj, kollegor och kritiker.

Boken tar upp den fysiska och psykiska misshandel han utsattes för som barn, hans musikalitet (han började sin karriär som trummis i ett rockband, men föredrar egentligen att spela jazzpiano), hans drogmissbruk, problemfyllda äktenskap och hur han hittar den stora kärleken, gifter sig 1983 och sedan dess har satt familjen i första hand. Hans tre döttrar vittnar om att han är en bra pappa. Här finns också en genomgång av hans yrkeskarriär, han uttalar sig om sina filmer, vilka han är nöjd med och vilka han är missnöjd med, och man bjuds på intressanta anekdoter. Den dryghet han är känd för lyser med sin frånvaro. Man får veta varför han hoppade av Saturday Night Live efter bara ett år och hur hans ständiga vilja att testa nya saker inte alltid varit omtyckt av fansen.

Chase påminner lite om Peter Sellers - även om nittio procent av deras samlade produktion var dålig är det resterande tio bra procenten så bra att man inte kan låta bli att beundra dem.

Chase lyckades dessutom med konststycket att bli polisanmäld av legendaren Cary Grant som han ibland jämfördes med och beundrade. Grant hade på sin ålders höst inget bättre för sig än att polisanmäla folk, vilket han gjorde 3-4 gånger om året. Han brukade stämma dem på tio miljoner dollar och sedan gå med på några hundratusen i skadestånd. Chase hade sagt i en intervju att Grant is brilliant, elegant and athletic, can deliver lines with great humor - and he can also give you everything Jimmy Stewart and the great actors like that generation could deliver. And I understand that he is a homo. Något i uttalandet retade upp Grant. När rättegången var över bjöd han Chase på middag - Chevy kunde inte tacka nej till en av sina hjältar och de blev vänner.

Boken rekommenderas förresten. And that´s news to me.

Dagens låt är Sarah av Da Cruz.

Läs mer om Chevy Chase.

Läs mer om biografin.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida