fredag, oktober 28, 2011

Anna Ternheims The Night Visitor ett steg framåt
Att hitta en egen ton och plats i genren melankolisk singersongwriter är inte det enklaste, särskilt inte i de oranga lövens hemland. Oavsett hur Anna Ternheim har valt att klä - eller klä av - sin musik på sina hittills fyra skivor har de alltid hållits ihop av något typiskt ternheimskt. Vissa artister letar hela sina karriärer efter det egna fingeravtrycket, vissa tycks ha det utan att anstränga sig. Hennes förra skiva, stråktyngda Leaving On A Mayday, är ett av de bästa svenska album som gjorts. Den här gången har hon åkt till countryns hjärta i Nashville, Tennessee. Hörs det? Nej, bara om man vet om det. Trots att fioler, dragspel, mandolin, cello och slidegitarr framförs helt akustiskt. Det finns musiker på den här skivan med CV:n längre än Ternheims lugg.

Det är en ljus skiva, varm, lågmäld och välkomnade - hennes första våriga, men det oundvikliga mörkret finns här också. Man kan även höra en avslappnad amerikansk folkton. Tolkningen av Pat McLaughlins The Longer The Waiting (The Sweeter The Kiss) är en duett med David Ferguson och något av det bästa hon gjort. Bow Your Head och God Don´t Know - med vissling och flöjt - innebär en helt ny stämning i hennes musik. Köper man den lite lyxigare versionen får man också bl a en ljuvlig 30-minuters DVD med fem av låtarna inspelade på en veranda. De versionerna är nästan ännu bättre än de på skivan.

Alltså ännu ett kreativt steg framåt, eller möjligtvis i sidled rent musikalsikt, i denna ständigt föränderliga artists utveckling. Och den här gången kommer det låta ännu bättre när mörkret lättar.

Läs mer om liknande:

Ane Bruns It All Starts With One var också ett steg framåt

Ron Sexsmiths skiva Whereabouts borde vara en klassiker

Ron Sexsmith upphör inte att inte förvåna


En promenad med Ron Sexsmith


Kate Bush släpper Director´s Cut

Graeme Thomsons utmärkta biografi Under The Ivy, The Life & Music Of Kate Bush

Regina Spektor har samma lekfulla sätt att närma sig musiken

Regina Spektor Live In London

Jennie AbrahamsonThe Sound Of Your Beating Heart också

Skivomslag gjorda i lego

Rolig och udda fakta om skivbolag


Vinylskivan - master of the universe

Country för nybörjare


Krautrock för nybörjare


Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida