onsdag, januari 30, 2019

Bokrecension: Metallica - Sorgespel & Segertåg

Metallica: Sorgespel & Segertåg (Det Svenska Perspektivet)
Fredrik Brolin
(Gain)
Lördagen den 27 september 1986 kommer alltid vara ett av de viktigaste datumen i historien om det amerikanska hårdrocksbandet Metallica. De var på väg från en konsert på Solnahallen i Stockholm till nästa stopp på Saga i Köpenhamn. I Fredrik Brolins nyutkomna och välskrivna bok Metallica – sorgespel och segertåg, som handlar om bandets spelningar i och relation till Sverige och Sveriges relation till bandet, berättas att det bara tre dagar tidigare när de spelade i Lund var så varmt att folk låg på gräsmattorna och drack öl.
Men vid sju på morgonen den 27 september var temperaturen enligt väderstationen vid Hagshult minus 8,4 grader. Det är än idag inte fastställt vad som hände med bandets turnébuss på E4:an vid Dörarp utanför Ljungby. En isfläck? Somnade chauffören?
Innan avfärd från Stockholm hade Metallica dragit kort om vem som skulle få sova på vilken plats i bussen. Basisten Cliff Burton drog högst och valde att byta plats med gitarristen Kirk Hammett. Burton tog platsen längst fram, bredvid sångaren och gitarristen James Hetfield. När bussen fem-sex timmar senare körde av vägen och välte i diket trycktes Burton mot fönstret. Rutan gick sönder och han slungades ut. Bussen landade på honom. Han blev 24 år gammal.
Hetfield hade vaknat under natten och flyttat längre bak. Sångaren höll på att bli förkyld och ville slippa draget. Han klarade sig undan med skrapsår.      
Brolin har pratat med räddningspersonalen från Ljungby och Värnamo som var först på plats. Några av passagerarna fördes till Ljungby lasarett. Bandets danska trummis Lars Ulrich blev hämtad av sina föräldrar. Fem år senare berättade Hetfield i en intervju att gruppen aldrig mer åker buss på turné.
Måndagen den 29 september hade Smålandsposten rubriken ”Metallicas basist omkom” och ett foto av bussen på framsidan. Ironiskt nog innebar dödsfallet att de fick mer uppmärksamhet än någonsin tidigare i svensk media.
Det tog bara en månad innan Metallica stod på scen igen. Nya basisten Jason Newsted hade snabbrekryterats och skulle under sina nästan femton år som medlem utstå mycket spott och spe. Vill ni veta hur hans avhopp, andras missbruk och allas kommunikationsproblem hanterades rekommenderas dokumentären Some Kind Of Monster från 2004.
Den 30 september 2006 avtäcktes en minnessten till Cliff Burtons minne på olycksplatsen. 300 personer och media närvarade vid ceremonin. Då var Metallica, mot alla odds med tanke på vilken extrem musik de spelar, sedan länge ett av världens största band.

Läs mer om liknande: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida