fredag, januari 07, 2011

Dave Mustaines självbiografi - rakt på sanningen

http://raiseyerfists.files.wordpress.com/2010/02/davemustaine.jpg

Dave Mustaine
är en av hårdrockens allra största. Hans gitarrspel är tekniskt nästan perfekt, men han har också en känsla för riff och är allmänt ansedd som en av de bästa hårdrocksgitarristerna i världen. Han kan skriva melodier som många inom den tyngre musiken bara kan drömma om och han skriver dessutom bra texter. Hans sångröst är, tja, någonstans i trakterna av Axl Rose och Billy Corgan, men av någon anledning har jag aldrig tyckt att han är lika jobbig att lyssna på.

Dave Mustaine är sångare, gitarrist, låtskrivare och även på alla andra sätt ledare för hårdrocksbandet (eller thrashmetalbandet, om vi ska vara riktigt petiga) Megadeth som trots sin ganska extrema musik har sålt mer än 20 miljoner skivor. Man kan tycka att han borde vara nöjd med livet. Men riktigt så enkelt är det inte i Mustaines värld. Anledningen till hans missnöje stavas Metallica. Det är kanske ett band ni hört talas om. De spelar också en ganska extrem form av musik, men har sålt 100 miljoner skivor. Här någonstans ligger kärnan till det hela. En viktig detalj i sammanhanget är att en ung Dave Mustaine var medlem i Metallica, men fick sparken på grund av sina uppenbara problem att hantera sitt drickande.

Metallicas egna Beavis & Butthead heter James Hetfield och Lars Ulrich. De drack - bland annat - också som svampar, men blev inte aggressiva av alkoholen. Det blev Mustaine, och han fick sparken. Fyra av de låtar som var med på Metallicas debutalbum Kill ´Em All var i huvudsak skrivna av Mustaine, men omarrangerades av Hetfield och Ulrich: The Four Horsemen, Jump In The Fire, Phantom Lord och Metal Militia. The Four Horsemen fanns även med på Megadeths första skiva med Mustaines originaltext som Mechanix och Jump In The Fire, som enligt Mustaine var den första låten han skrev, blev Metallicas andra singel.

Som fan av bägge banden kan jag inte låta bli att bli lite irriterad på honom. Det är uppenbart att Mustaine har talang, drivkraft att utvecklas och är väldigt intelligent. När jag läser hans nyutkomna självbiografi A Life In Metal kan jag inte låta bli att undra varför han envisas med att gång på gång sätter krokben fär sig själv. Samtidigt gör han framgångsrika och fortfarande högst njutbara album som Rust In Peace (1990), den bästa i bandets tidiga brutala stil, och Countdown To Extinction (1992), den bästa av deras mer polerade skivor. Efter en svacka i slutet av nittiotalet har skivor som The System Has Failed (2004) och United Abominations (2007) under de senaste åren visat att Mustaine fortfarande är musikaliskt relevant, även som nykter och kristen.

På många sätt är det en typisk musikbiografi med en typisk blivande-musiker-bakgrund. En barndom som innehåller en känslomässig distansering med en labil och våldsam pappa, en uppväxt inom Jehovas Vittne som resulterade i utanförskap som ledde till en flykt in i droger innan det ens stod tonår i kalendern och ett sökande efter sammanhang. Dave skriver att de band han var medlem i blev hans nya familj. Lite konstigt kanske, med tanke på hur många medlemmar som har kommit och gått i Megadeths historia - sammanlagt 23 stycken sedan 1983.

Dave Mustaine har rykte om sig att vara knepig och snarstucken. Det erkänner han också att han är, eller i alla fall brukade vara. Är han elak? Ja, inte minst mot sig själv. Han är också smärtsamt uppriktig och bjuder ärligt talat mer på sig själv än på andra.

Man kan heller inte komma ifrån det faktum att han använder sin status som världens näst mest kända fd bandmedlem som drivkraft. Man kan rent av fundera på om Megadeth varit lika bra utan de ständiga sneglingarna mot ni-vet-vilka.

Kul förresten att Dave avslöjar att han alltid varit så fåfäng och noga med utseendet när han valt medlemmar. Megadeth har aldrig varit, ska vi säga, ett band som sett särskilt bra ut. Men ska det så ska det. Tajta jeans och tröjor, inget glitter, inga leenden och håret neråt, aldrig uppåt.

Och till slut kan jag inte låta bli att hoppas att mannen som ligger bakom en handfull av hårdrockens bästa låtar numera sover gott om nätterna.

Mer om hårdrock:

Mustaine om senaste Megadeth-skivan Endgame


Hemmagjord Megadeth-samling

Hårdrock - fördomar och fakta

Bland-CD med hårdrockstema

Iron Maiden för nybörjare

Led Zeppelin för nybörjare

Kultförklarad dokumentär om Anvil värmer hjärtat

De bästa gitarr-riffen?

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida