tisdag, juli 08, 2014

Kalle Lind och Simon Gärdenfors står upp

Plats: Kafe De Luxe
Tid: Fredagen den 4 juli.
Publik: Ett femtiotal.
Längd: Ungefär 30 minuter var.
Bäst: Ju mer långsökta resonemang desto roligare. Och långsökta resonemang finns det gott om.

Under rubriken Klubb Kul bjöds det återigen på ståupphumor i helgen. De två inbjudna den här gången var Kalle Lind och Simon Gärdenfors. Att båda är skåningar är eventuellt en ren slump. Lind känns igen från en rad program på P3, kanske främst från Hej Domstol. Han skriver böcker och driver bloggen En man med skägg. Simon Gärdenfors är förutom komiker också rappare och serietecknare (bland annat Död Kompis). Han var programledare på ZTV och gör numera en podcast (ZTV var nittiotalets podcast fast med bild).
Både Lind och Gärdenfors har en humor som ofta bygger på iakttagelser av väldigt små detaljer. Hit hör bland annat Gärdenfors analys av de logiska luckorna i texten till Jag Vill Bo I En Svamp. Plötsligt, påpekar han, bor personen som sjunger redan i svamp (kantarell) utan någon förklaring till hur han flyttade in. Och i nästa rad bor han plötsligt i en helt annan sorts svamp (champinjon). Kopplingen mellan Bellman och Jesus förklaras också. Personerna har funnits men man ska inte tro på alla historier om dem. En annan historia man inte ska tro är när Gärdenfors berättar hur han av misstag säljer Möllevångstorget till en dansk i utbyte mot en flaska Tuborg och hamnar i den danska läroplanen. Det är någon sorts variant på indianhövdingen som gick till historien för att ha sålt Manhattan för en struntsumma.
- Det är trevligt att vara i Växjö. Typ. Jag lider inte av att vara i Växjö, inleder Kalle Lind som har ett något mer yvigt kroppsspråk än den stillastående Gärdenfors. Han inleder med att berätta om hur det var att växa upp som lillgammal - han fick sitt första liggsår innan han fick sitt första ligg. Sedan påpekar han att det inte är sant och var ett skämt. Vi får en rejäl utläggning om Björn och Bennys relation som inte leder någonstans men är underhållande och det är förstås det viktiga. Vad har de för relation egentligen? Behöver inte Björn sin Benny mer än Benny behöver Björn?
För vänner av lätt skruvad humor - bitvis är det så skruvat att J-O Waldner kunde ligga bakom - som inte skriker könsord bara för sakens skull bjuder Lind och Gärdenfors på underfundig och bitvis lagom obegripliga resonemang. Lind avslutar med en evig sanning. Vegetarianer och judar är lika sjuka. För hur kan man välja bort bacon - denna grisängel som kommer ner från himlen?
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida