fredag, maj 23, 2014

Bokrecension: Popmusik Rimmar På Politik

 POPMUSIK RIMMAR PÅ POLITIK
ANNA CHARLOTTA GUNNARSSON
FÖRLAG: ATLAS
Musik behöver inte ha en politisk text för att vara politisk. Musiken som handling kan vara politisk i sig. Att sjunga, visa håret på huvudet och ta ett litet danssteg i tv kan resultera i mordhot. Fråga Setara Hussainzada. Fela Kuti gör också - bokstavligt - musik på liv och död. Att uttrycka vad som i våra öron låter som sunt förnuft kan leda till bojkott och att karriären kommer av sig. Att uppmuntra till mord kan leda till jubel.
Anna Charlotta Gunnarsson gör nerslag i musikvärlden och har en blick som är skarp, nyfiken och håller högt tempo. Ibland önskar man att hon dröjde kvar längre vid vissa detaljer, men det leder samtidigt till att man blir nyfiken på att ta reda på mer. Gunnarsson gör tidigt i boken klart att hon struntar i vad som anses vara accepterad finkultur och det tillåter henne att på bara några rader röra sig från Tage Danielsson via Iron Maiden till Kate Bush. Genom att vrida perspektivet åt ett nytt håll ger hon nya sammanhang som förklarar saker man redan kände till - och inte kände till - på ett intressant sätt.
Gunnarssons resonemang utgår ibland från egna erfarenheter. En bild hon hittat där hon inför en maskerad klätt ut sig till Adolf Hitler leder till en diskussion där nazistsymboler inom främst punscenen sätts i ett större sammanhang. Och att det främsta motivet ofta är att reta upp föräldragenerationen. Ju mer man lyckas desto roligare blir det.
Om Popmusik Rimmar På Politik skrivits på sjuttiotalet hade den haft ett klassperspektiv, nu har den ett genusperspektiv. Gunnarsson pratar om att vara kvinna och musiknörd. Musiknörden är ofta en man. Är det möjligtvis en fälla för att avslöja besserwissern när hon påstår att Woodstockfestivalen ägde rum 1967? 
En av bokens styrkor är att vi inte får svaren serverade utan motiveras och utmanas att tänka hur världen egentligen hänger ihop. Och hur mycket kraft som kan finnas i en tre minuter lång poplåt eller enskild textrad.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida