torsdag, juni 05, 2014

Recension: Nisse Hellberg - Vad Har Han I Huvudet?

NISSE HELLBERG - Vad Har Han I Huvudet?
METRONOME/WARNER
Betyg: 4/5
Första singeln Ryggen Mot Väggen är en väldigt snygg handklappspunklåt. En av de bästa tidiga Wilmer X-låtarna sedan det tidiga Wilmer X. Den hade suttit som en smäck på 1985-års Under Hot. Annars är skivan i stor utsträckning den blandning mellan rock, pop, country, rock´n´roll och rockabilly vi vant oss vid. Nils Wilhelm Hellberg fortsätter envist gräva där han står. Det vore naivt att kräva förnyelse av någon med så mycket Chuck Berry, AC/DC och Ramones i skivhyllan. 
Översättningen av Kirsty MacColls There´s A Guy Works Down The Chip Chop Swears He´s Elvis är ett mer oväntat inslag. Att Hellberg gillar Elvis är förvisso ingen nyhet, men MacColl som inspiration? Och Lisa Nilsson sjunger duett på Om Vågorna Stiger och körar på En Blomma Av Glas.
Texterna säger saker både på och mellan raderna. Hellbergs texter är, lite oväntat i den sortens musik han ägnar sig åt, värda att lägga folus på. Cajundoftande Papperslös Man innehåller sång på fyra språk. Skånska, engelska, franska och tyska. För de som eventuellt inte förstår skånska går det bra att läsa texthäftet. Musiken tilltalar både kropp - det är bitvis väldigt svårt att stå still - och hjärna. Och den får själen att må bra.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i en kortare version i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida