fredag, juli 11, 2014

Gladjazz får fötterna att stampa takten

THE EMINENT EAST COAST DIXIE STOMPERS
Plats: Utvandrarnas hus.
Tid: Onsdagen den 9 juli.
Publik: Närmare 200.
Längd: 90 minuter.
Bäst: Äkta musikglädje är alltid bäst.

Under andra halvan av 1800-talet, parallellt med att industrialisering kom till Sverige, utvandrade ungefär 1 000 000 svenskar till Nordamerika. Det motsvarade en femtedel av landets dåvarande befolkning. Många av emigranterna bosatte sig i mellanvästern, främst Chicago. Hur många som hittade till New Orleans är oklart men 1912 kunde man åka från Göteborg och hamna i staden där jazzen höll på att födas. Så kanske är det någon slags cirkel som sluts nu när The Eminent East Coast Dixie Stompers hittar till Utvandrarnas hus. Och nej, New Orleans ligger inte på östkusten. Det gör däremot Kalmar och det är därifrån stamparna kommer med sin gladjazz.
De börjar med Alexander´s Ragtime Band från 1911 och slutar med When The Saints Go Marching In som är ännu äldre och med oklart ursprung. När det gäller låtarnas ålder är det som att vara på konsert med The Rolling Stones. Bredden på repertoaren denna kväll är imponerande. De spelar Nils Poppe, Duke Ellington, Hello Mary Lou och Hasse å Tage. Vi besöker England, USA, Frankrike, Tyskland och Sverige. Eftersom det är valår får publiken välja mellan WC Handys klassiker St Louis Blues och Björn Skifs I Mörkret Med Dig. Trots att publiken utlovas ett stepsolo av trummisen i den sistnämnda blir det St Louis Blues som vinner handuppräckningen.
De sju herrarna bjuder på den sortens jazz som kallas tradjazz, traditionell jazz och dixielandjazz. Kärt barn - och pensionär - har många namn. Det är den första vågen jazz, spridd över stora delar av världen av Louis Armstrong. Han spelade förresten i Växjö 1955. Armstrong är förstås något av en röd tråd denna kväll. En låt, sammansatt av bandet, kallas Satchmo och består av riff han spelade i olika låtar. Mahogany Hall Stomp, döpt efter ett hus i New Orleans där man kunde ägna sig åt horisontell synd, följs av Basin Street Blues - som var gatan huset låg på. Och om ni undrar vad som är speciellt med I found a new baby består den av 104 takter i moll innan den avslutas med en takt i dur. 
Musiken är gjord för att dansas till. Eftersom de som numera lyssnar på den här sortens musik oftast uppnått pensionsålder, och bitvis med viss marginal, är det ändå sittplatser som gäller. Det hindrar inte att det rycker i benen och att mungiporna åker upp. Som de säjer mellan två låtar: Tack så mycket för den välförtjänta applåden.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida