måndag, juli 21, 2014

Ett folklustspel även för folk som inte gillar folklustspel

HJÄLTEN FRÅN TOFTASJÖN
Plats: Villa Vik.
Tid: Fredagen den 18 juli.
Längd: Två timmar och tio minuter plus fikapaus.
Publik: Cirka 200.
Bäst: Uteteater under klarblå himmel gör inte ont.

I början av 1900-talet skrev duon Ernst Bach (1876-1929) och Franz Arnold (1878-1960) en rad lustspel och komedier. Spanska Flugan är kanske mest känd. Alla skämt tar den kortaste vägen till skratt och 98 procent bygger på dubbeltydigheter kring sex. En hund som heter Petter-Niklas? Man kan räkna med att det kommer leda till missförstånd. Husan har Sandsbros saftigaste skinkor i köket. Det kan också leda till missförstånd. I Sverige togs den här humorformen längst av Nils Poppe (1908-2000) och sedan hans bortgång av kronprinsessan Eva Rydberg.
1978 översatte Poppe Der Kühne Schwimmer av duon Bach/Arnold till Hjälten Från Öresund och flyttade handlingen till - gissa! - Öresund. Linneateatern har nu gjort om den till Hjälten Från Toftasjön och flyttat handligen till - gissa! - Toftasjön. Och man kan inte vara närmare Toftasjön än Villa Vik utan att bli blöt om fötterna.
Handlingen i korthet: Fröodlaren Otto Persson (spelas av Patrik Dahlberg med Tage Danielsson-peruk) räddar betydligt yngre Gittan (Emilia Sallhag) från att drunkna och hon blir så glad att hon vill gifta sig med honom av tacksamhet. Men det visar sig att fröodlaren inte kan simma. Så hur gick räddningen egentligen till? Extra stilpoäng delas ut till Carina Engman som gör husan Märta. Hon pratar så bred småländska att varje replik riskerar parkeringsböter. Till de betydligt mer oväntade inslagen hör balettdans. Och att ha frack, peruk, lösmustasch och hög hatt på sig i nästan 30 graders värme? Gäller försäkringen?
Epoken är obestämt 1900-tal. Det pratas om att Snoddas Flottarkärlek är sommarens bäst låt och den kom 1952. Men det är inte så noga. Och att analysera med ett genusperspektiv vore som att sätta ett svartvitt foto i färganalys. Men i en av de nyskrivna texterna sjunger de: Ödmjukhet och fjäsk ska börja hemma, så att han lär sig att frun ska bestämma. Musiknumren är baserade på låtar som tolkats av så skilda artister som Monica Zetterlund (Den Sista Jäntan) och Louis Prima och Ingemar Nordströms (Just A Gigolo).
I en komediform där överspel brukar vara granne med gud har regissören Stefan Leske valt en oväntat och tacksamt nertonad spelstil för den skickliga ensemblen. Det gör att föreställningen blir fullt njutbar även för oss som i vanliga fall ställer sig något tvivlande till buskis. Inte illa.
Läs mer om något helt annat:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida