tisdag, augusti 04, 2009

Arctic Monkeys aktuella med nya skivan Humbug

http://images.contactmusic.com/dn/arctic+monkeys_855_18829252_0_0_6148_300.jpg

Alex Turner
föddes den sjätte januari 1986 i Sheffield. Ganska exakt 20 år senare släppte hans band Arctic Monkeys sin debutskiva Whatever People Say I´m, That´s What I´m Not. Det blev den dittills snabbast säljande debutskivan i England. Bandets sågs sedan överallt hela tiden och jag bestämde mig av ren princip för att inte tycka om dem. Det gick bra tills jag hörde låten Fake Tales Of San Fransisco. Då insåg jag att alla lovord faktiskt var befogade. Sylvassa gitarrer, självklara melodier och berättande texter med ett gott öga för detaljer. Låtarna var självklara på ett sätt som man förmodligen bara mäktar när man är ung, snorbegåvad och inte tänker för mycket.

Pop blir inte bättre.

Redan året efter släpptes den lite mer eftertänksamma Favourite Worst Nightmare och ytterligare ett år senare släppte Turner ett sidoprojekt tillsammans med Miles Kane från The Rascals under namnet The Last Shadow Puppets. Albumet The Age Of The Understatement är en självklar favorit för alla som gillar klassiskt melodisnickrande med ruskigt snygga stråkarrangemang.

Tre skivor på tre år där inte många låtar är annat än omistliga.

Nu, tre och ett halvt år efter debuten, är Arctic Monkeys aktuella med sin tredje skiva Humbug. Den är inspelad i Arizonaöknen hemma hos Josh Homme från Queens Of The Stone Age. Jag har ibland tänkt att Arctic Monkeys påminner om ett popigare Queens Of The Stone Age. Nu tänker jag att jag kanske inte var helt ute och cyklade trots allt.

Första singeln Crying Lightning släpps den 17:e augusti, men finns redan nu på Spotify, och albumet följer senare under månaden. Tempot är inte lika hysteriskt som på genombrottet I Bet You Look Good On The Dancefloor, men låten har ett gung, sköna gitarrslingor och en kaxighet som bara band som vet vad de håller på med har råd med. Och är det inte Josh Homme som spelar det lilla gitarrsolot så är det definitivt han som regisserat det.

Alex Turner, Jamie Cook, Matt Helders och Nick O´Malley kan fortsätta sova gott på nätterna. De har gjort det igen. Det blir en sensommar i apans tecken.

Läs mer om Arctic Monkeys.

Läs mer om HumbugWikipedia.

Besök Arctic Monkeys officiella hemsida.


Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida