torsdag, november 25, 2010

Boardwalk Empire håller i dramastafettpinnen

http://cdn.buzznet.com/media-cdn/jj1/headlines/2010/09/boardwalk-empire-renewed-second-season.jpg

I början av 2000-talet hände något med dramaserien som format. På betalkanalen HBO höjdes ribban rejält av The Sopranos och The Wire vad det gällde ambitionsnivå. Man kan säga att Homicide: Life On The Street var en vägvisare, men tyvärr så tidigt ute (93-99) att den fick nöja sig med växande kultstatus medans Nash Bridges fick allt strålkastarljus. I HBO:s fotspår har vi nu även fått prisade Mad Men och Breaking Bad (båda på AMC).

Men just nu är stafettpinnen tillbaka hos HBO med Boardwalk Empire, baserad på en bok av Nelson Johnson. Det är påkostat, det är välskrivet, det är välagerat, det är proffsigt ner till minsta örhänge. Och om tv tills för ganska nyligen sågs som något man kunde ägna sig åt när filmkarriären la sig med näsan i reabacken har den numera allt plattare lådan fått en status som kan mäta sig med den betydligt större duken.

Om maffiagenrén fick sin motsvarighet till The Beatles med Gudfadern och visade sig vara vid liv och blev postmodern med The Sopranos har nu vi älskare av gangstervärlden fått ännu ett blodigt kapitel att njuta av.

Serien är skapad av Matt Weiner, bekant från just The Sopranos. Inte helt obekanta Martin Scorsese regisserade piloten och Steve Buscemi spelar en av huvudrollerna som borgmästaren Enoch "Nucky" Thompson.

Serien utspelar sig i Atlantic City i New Jersey under 1920-talets förbudstid och det första världskriget gör att ekonomin påverkas även i det stora landet i väst. Atlantic City är lite mindre och kanske inte lika färgglatt som Vegas, men likväl en stad som bygger på att folk är sugna på att spela bort sina pengar och dricka sig glada igen.

Enoch "Nucky" Thompson är borgmästare som utför det lokala spritförbudet. Han spelar under bordet med de immuna partitopparna på ena sidan och med smågangsters som kan offras om något går fel på den andra. När han klubbar igenom spritförbudet beror det inte på att han har något emot alkohol. Men han har insett hur mycket pengar det går att tjäna på att sälja - och inte mist kontrollera tillgången på - svartsprit.

Bland de övriga karaktärerna kan nämnas änkan Margaret Schroeder (Kelly MacDonald) som målmedvetet långsamt klättrar uppåt i samhället, James "Jimmy" Darmody (Michael Pitt) som återvänder från första världskriget och börjar som Nuckys vänsterhand, men snabbt visar sig ha högre ambitioner och Agent Nelson Van Alden (Michael Shannon) som står på andra sidan lagen, förmodligen sover med stärkkrage på och långsamt blir mer och mer intressant som karaktär. Michael K Williams, känd från The Wire som världens hårdaste Omar, har en lite roll - hittills - som Chalky White, mannen men New Jerseys färggladaste garderob.

Det är en version av Tintin I Amerika där man inte kan låta bli att heja på Al Capone. Jo då, Capone dyker upp i Atlantic City också.

Boardwalk Empire sänds i Sverige på Canal Plus.

Läs om en prisutdelning till Mad Mens fördel

Om ni mot alla odds inte har en aning om vad Man Men handlar om


Läs om när jag fick lite separationsångest när The Wire tog slut

Läs om när jag fick lite separationsångest när The Sopranos tog slut


Läs om en dåre som argumenterar för att Gudfadern III är underskattad

Läs om en Al Capone-biografi

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida