torsdag, augusti 13, 2009

Al Capone får egen bok i ny gangstervåg

http://clarkbunch.files.wordpress.com/2009/04/capone.jpg

Efter att den på alla sätt mästerliga tv-serien Sopranos höjde nivån för vad vi förväntar oss från skildringar av den italienska maffian har andra gansters tagit vid i popkulturen. Tv-serien Brotherhood skildrar den irlänska maffian och Martin Scorsese gjorde det samma i Oscarsbelönade The Departed. Ridley Scott gjorde lyckad blacksplotationmaffia i American Gangster och David Cronenburg skildrade den ryska maffian i Eastern Promises. Det senaste exemplet är Public Enemies där Micheal Mann studerar John Dillinger som i Johnny Depps skepnad symboliserar den bankrånarvåg som svepte över USA under depressionen.

Den kanske mest kända gangstern av dem alla, som nådde sin topp årtiondet innan Dillinger, är förstås Al Capone. Han var inte så mycket av en rånargangster som en skrivbordsgangster och höll sig själv mest på kontoret med sina cigarrer medan han utfärdade order som lagen inte lyckades nå upp till. Det enda han kunde dömas för var skattefusk, men det resulterade i elva års fängelse på bl a Alcatraz som bröt ner honom både mentalt och fysiskt.

Det tog några år för mig att förstå att Al Capone (1899-1947) hade funnits på riktigt och inte bara var en liten rund skurk i Tintin I Amerika. Nu har Henrik Höjer skildrat mannen och framförallt hans tid och stad Chicago i Al Capone. Gangstern Och Den Amerikanska Drömmen som jag blir intresserad av att läsa. Den har recenserats i Dagens Nyheter och jag blir nyfiken, även om texten inte är odelat positiv.

En sak man inte kan låta bli att bli besviken på är Capones död. Skottlossning? Nej. Mord? Nej. Olycka under biljakt? Nej. Köra ut över ett stup? Nej. Kvävd av hatt? Nej. Syfilis? Ja.

Läs mer om Tintin.

Läs mer om Sopranos.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida