måndag, oktober 26, 2009

Kraftwerk släpps remastrade

kraftwerk06

Få band har varit så inflytelserika som tyska Kraftwerk och få band har varit så konsekventa i sin musik och estetiska framtoning. Nu släpps åtta av deras skivor med förbättrat ljud, varav fem inte kan räknas som annat än klassiker. För även om de bara släppt tre skivor de senaste 25 åren, och en av dem var en remix-skiva, så är albumen gruppen gav ut mellan 1974 och 1981 (Autobahn, Radio-Activity, Trans-Europe Express, The Man-Machine och Computer World) en svit som på alla sätt rättfärdigar deras status som den elektroniska musikens The Beatles. Det är sällan man hör 30-åriga skivor som låter som det allra hippaste dagens musikscen har att erbjuda. Särskilt elektronisk musik brukar åldras snabbare än man hinner säga pannband.

Det är kanske inte så konstigt att bandets kärna Florian Schneider, som lämnade dem i början av året, och Ralf Hütter har lyckats bygga upp en sådan aura av mystik runt sig. De är ständigt aktuella, med eller utan ny musik, och pratar nästan aldrig med media. Deras musik lät länge som om den var från ett universum nästan som vårt, men bara nästan. Kraftwerk lyckades skapa något som bara var deras. Gruppens hem Kling-Klang Studio i hemstaden Düsseldorf är idag lika legendarisk i vissa kretsar som någonsin Abbey Road i London.

Även om Karl Bartos och Wolfgang Flür lämnade gruppen 1989 efter 25 år och därmed satte punkt för den mest kreativa eran turnérar Hütter fortfarande med tre nya medlemmar. Och varför inte? När omvärlden efter många om och men börjar komma ikapp bör man lyfta på hatten för de som visade vägen. Framtiden vore inte densamma utan dem. Respekt.

Läs en intervju med Ralf Hütter från The Guardian.

Läs om tyska kollegorna Cans underbara album Tago-Mago.

Läs om ett blandband där Kraftwerk medverkar.

Läs Depeche Mode för nybörjare.

Läs David Bowie för nybörjare.

Läs om elektroniska myskobandet Fever Ray.

Läs om Kraftwerk i SvD.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida