onsdag, oktober 21, 2009

Nerladdning leder till kortare väntan på tv

http://citypaper.net/blogs/criticalmass/files/2009/06/edie-falco-nurse-jackie.jpg

Nedladdning kan få positiva konsekvenser även för branschen. Utländska tv-serier får allt snabbare premiär i Sverige, skriver SvD, och just för att motverka nedladdning. Hyllade Nurse Jackie med Edie Falco började i juni i USA och har redan visats en månad på SVT. Tycker ni att det ändå är en ganska lång väntan kunde samma process ta flera år så sent som för tio år sedan. När sista avsnittet av Seinfeld visades i början av år 2000 hade det gått nästan två år sedan seriens farväl i USA. Nu visar Kanal 5 populära läkardramakomedin Grey´s Anatomy med bara en veckas fördröjning.
Serier som Gossip girl, Desperate housewives och Grey’s Anatomy, som folk laddar ner illegalt på nätet och som har en lojal, trogen publik som vet exakt när de sänds i USA, är mer känsliga än komedier och kriminalserier, säger inköpschefen Katarina Eriksson.
Science fiction-dramat Flash Forward hade premiär 24 september i USA och visas from 30 oktober i Sverige. I Ryssland hade serien premiär redan 2 oktober. Clara SchermanTV4 menar att serier som främst vänder sig mot unga killar laddas ner och därför försöker kanalen vara snabbare med just den sortens genrér. Andra serier är inte lika känsliga, menar hon och säger därmed emot sin kollega på Kanal 5.

Scherman vet inte när säsong tre av hyllade David Duchovny-serien Californication ska visas. Den fick USA-premiär 27 september. Är inte det en serie för främst yngre killar?

SVT verkar tyvärr inte alltid ha det lika stressigt. Familje/gangster/politiska-dramat Brotherhoods tredje säsong fick vänta nästan ett år innan den började rulla här. Samma sak med hyllade vampyrserien True Blood - och detta trots att Alexander Skarsgård spelar en av rollerna.

Läs mer om Californication.

Läs mer om Brotherhood.

Läs om Seinfelds "återförening". Oklart när den visas av SVT.

Tre nya fynd i tv-soffan

Läs om Mad Men - bäst på tv just nu.

Och ännu mer om Mad Men.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida