fredag, oktober 16, 2009

Fem saker jag lärt mig



I senaste numret av The Word Magazine har några författare, musiker, komiker mm tipsat om saker de lärt sig via sina jobb. Här är några av mina favorittips.

Att vara med i en komedi - Inse dina begränsningar. Om du aldrig har improviserat komedi helt näck ska du inte testa för första gången i en film. Se Confetti för bevis. Eller, ännu bättre, låt bli. Tips av Robert Webb.

Att skriva krönikor - Om du inte kan komma på en fyndig och insiktsfull sammanfattning i slutet av din krönika brukar det fungera att ta textens andra mening och klippa in den sist. Du har förmodligen både kommit till poängen och formulerat dig som bäst precis i början av skrivandet. Tips av Caitlin Moran.

Att vara tv-sportkommentator - Mindre smakar mer. Låt bilderna berätta. Om något direkt avgörande sker och hela, eller i alla fall halva publiken jublar - håll bara tyst. Tips av David Lloyd (om någon från SVT Sport läser det här)

Att vara fotograf - Det hjälper att ha färre alternativ. Under tidigt åttiotal väntade jag i två dagar både på Miles Davis och David Bowie. Sedan hade jag fem minuter på mig. Om man bara har ett fåtal alternativ kvar jobbar man effektivare och blir otrolig fokuserad. Det är mer troligt att man gör något speciellt under sådana omständigheter. Tips av Anton Corbijn.

Att skriva skönlitteratur:
1 - Alla har en bok i sig. Och i de flesta fall är det där den borde stanna.
2 - Att skriva är små ögonblick av nöje och insikter. Med långa perioder av tråkigt drägg.
3 - Att lära sig om ämnen är kul för man kommer ut bland folk. Men för att skriva behöver man mer lung och ro ju äldre man blir.
4 - Det är hur enkelt som helst att tappa koncentrationen - genom att titta på fotboll eller något liknande.
5 - Författare elller folk som drömmer om att bli författare hatar alltid författare som är mer berömda och/eller tjänar mer pengar än dom. Undantagen är väldigt få. Tips av Irvine Welsh.

Läs om Anton Corbinjs långfilmsdebut Control.

Läs Anton visar sin Kobra.

Läs Miles Davis 80 år.

Läs Miles Davis mästerverk fyller 50 år.

Läs mer om David Bowie.

Läs om Joy Division.

Etiketter: , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida