onsdag, september 30, 2009

Ingmar Bergmans ägodelar sålda på auktion

http://filmflum.blogg.se/images/ingmar_bergman_1185882338.jpg

Två år efter den legendariska filmregissören Ingmar Bergmans bortgång har hans ägodelar sålts på auktion. När scenen tömdes en sista gång efter mer än nio timmar hade 337 föremål sålts för sammanlagt 18 miljoner kronor. Beundrare som Woody Allen och Lars von Trier var spekulanter, skriver SvD. Men det är oklart om de lyckades lägga vantarna på något. Det ryktas att Francis Ford Coppola köpte Bergmans laterna magica som gick för 500 000 kr via telefon. Ett virkat sängöverkast? 26 000 kr. En gammal stereo? 98 000 kr. En guldbagge såldes för 56 000 kr.
Små anekdoter om vissa föremål bidrog till prisrallyt. Enligt Bukowskis inledde Bergman sin dag med att kasta tärning. Om det blev höga tal, skulle dagen bli god. Hans sex tärningar av Georg Jensen, värderade till 500 kronor gick för 75 000 kronor.
Ett set med schackpjäser, som möjligtvis kan vara de som användes i Det Sjunde Inseglet, såldes för 1 000 000 kr. Detta trots att den vita kungen - som föll i filmen - saknades i förpackningen.

Under auktionens gång besöktes Bukowskis hemsida av folk från 115 nationer och 50 000 personer följde webbsändningen.

18 miljoner kr låter onekligen som mycket pengar, men enligt DN finns "värre" exempel.
Det är inga stora siffror i Bukowskissammanhang –stora internationella auktioner med modern konst kan ofta omsätta mellan 60-100 miljoner kronor. Men man brukar prata om ”procent över utrop” när man bedömer hur bra en auktion har gått, och Bergmanauktionen landade på hela 880 procent över utrop.
Här kan man se samtliga slutpriser på Bukowskis hemsida.

Läs om Jungfrukällan.

Läs om Bergmans inspiration från medeltida ballader.

Läs om Woody Allens senaste film Whatever Works.

Läs om Francis Ford Coppolas film Gudfadern III.

Läs en makaber lista över vilka bortgågna kändisar som tjänar mest pengar.

Etiketter: ,

1 kommentarer:

Blogger Unknown sa...

Sabuk Ayam

10:50 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida