onsdag, oktober 14, 2009

Anna Ternheim på akustisk turné

http://webnews.textalk.com/upload/article/bild/5/371528/IMG_4885_s.jpg

Anna Ternheim
har lika kul som oväntat gjort sig ett namn som en av Sveriges största artister med hjälp av en radda bra låtar och en ständig vilja att utvecklas. Hennes senaste skiva Leaving On A Mayday, den tredje i ordningen, släpptes förra året och var hennes bästa hittills och ett av 2008-års bästa album. Musiken låter ofta som en höstdag känns när solen börjar gå ner. Fast bra.

Leaving On A Mayday, som även kom med en bonus-CD fylld av Frank Sinatra-tolkningar, är ett väldigt rytmiskt album som bl a bjöd på Leonard Cohen-disco (sångerskans egen beskrivning) i första singeln What Have I Done där föregångaren Separation Road var mer atmosfärisk och nästan lika stark. Den släpptes förresten också med en bonus-CD som innehöll hela skivan i akustisk version.

I november gör Anna ett tjugotal solospelningar i Sverige och med det menas att hon är ensam på scenen med gitarr och - förmodligen - piano. Enligt hennes hemsida börjar biljetterna ta slut och extra konserter har satts in. Hon är också aktuell med helt nya låten Make It On My Own på singel.

När jag skrev att Ternheims framgångar var oväntade menade jag inte att hennes musik är svårlyssnad, den är snarare melodisk, vacker och med några välvalda drag av melankoli. Däremot har hon valt att inte vara med i alla tv-program som finns. Med tanke på hur populär hon blivit både bland lyssnare och kritiker är det bevisligen en strategi som fungerar. I en bransch som blir allt mer desperat finns det folk som klarar sig genom att låta musiken tala för sig själv. Det är en tanke så vacker att den förtjänar en liten applåd varje gång den faktiskt fungerar.

Läs mer om What Have I Done.

Läs mer om 2008-års bästa skivor.

Läs om en bland-CD där Anna Ternheim medverkar.

Mer höstmusik?

Läs om Gillian Welch.

Läs om Emmylou Harris.

Läs om Ron Sexsmith.

Läs mer om bl a Ron Sexsmith och Leonard Cohen.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida