tisdag, september 29, 2009

Roman Polanski gripen

http://www.latimes.com/media/photo/2009-09/49514945.jpg

1977 greps filmregissören Roman Polanski efter att ha haft sex med en trettonåring flicka i USA. Han erkände sig skyldig, men när det senare visade sig att han riskerade upp till 50 år i fängelse flydde han landet och har inte åkt tillbaka sedan dess. Polanski åkte nyligen till Schweiz för att närvara vid en filmfestival och greps då i Zürich på begäran av den amerikanska myndigheten.

Till den franske tidningen Le Figaro säger regissörens advokat Herve Temine:
Vi kräver att han ska släppas fri. Sen kommer vi att bestrida utlämnandet. Det är omänskligt, det har gått mer än 30 år sedan händelsen och en 76-årig man utgör inget hot mot samhället. Vi kommer att kräva att han friges.
DN skriver att kvinnan som Polanski hade samlag med 1977 har tidigare stött regissörens advokater som vill få fallet nedlagt. Internationellt kända kollegor till Polanski har också tagit ställning för honom, men åklagarmyndigheten har försökt gripa honom minst tre gånger tidigare utan att lyckas.

Frankrikes kulturminister Frédéric Mitterrand säger sig vara förfärad över gripandet och landets utrikesminister Bernard Kouchner har också uttalat sig stöd för regissören, enligt SvD. Vi är inte emot internationell rättvisa, utan sättet den har använts på. Det här är inte snyggt.

Polanski är både polsk och fransk medborgare och bägge dess länder har begränsade utlämningsvillkor med USA, men detta gäller inte Schweiz, skriver SvD i en annan artikel.

Utlämningsprocessen väntas bli segdragen och kan dröja veckor eller månader.

Roman Polanski är 73 år och ligger bakom filmer som Repulsion, Rosemary´s Baby, Chinatown, Tess, Frantic och The Pianist. Den sista resulterade i en Oscar för bästa regi som han inte hämtade.

Läs mer om Roman Polanski.

Läs om årets svenska Oscarsbidrag De Ofrivilliga.

Läs fler filmtips.

Etiketter: ,

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

4:04 em  
Anonymous Anonym sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

4:39 em  
Blogger Winjelin Angkasa sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

7:57 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida