fredag, september 25, 2009

Skivor som inte kommer ut - just nu David Lynch

http://tea-hair-art.com/bits/wp-content/uploads/2009/06/2038101941_63d0b6cde6.jpg

Förr i tiden fanns det något som kallades "outgivna skivor" och den mest omtalade av dem alla var The Beach Boys SMiLE som inte släpptes 1967, men kom 2004 i en nyinspelad version som soloskiva av låtskrivaren, arrangören och producenten Brian Wilson. Neil Young har förmodligen spelat in fler osläppta än släppta skivor. Sedan kom internet och plötsligt gick det att få tag på skivor även om de egentligen inte var utgivna och ett tag var det tom möjligt att få tag på skivor som aldrig ens spelats in.

Ett aktuellt exempel på skivor som blir lagda på hyllan är den amerikanska filmregissören David Lynch (evigt kultförklarad efter Twin Peaks) tänkta debut. Sångare som Nina Persson (The Cardigans och A Camp), Julian Casablancas (The Strokes) och Iggy Pop (Iggy Pop) och bandet Flaming Lips gästade skivan. Producenten Danger Mouse (Gnarls Barkeley, Gorillaz, Jay-Z och elva Grammisnomineringar på fyra år) har jobbat med skivan i tre år, men nu tycks den alltså inte komma ut. Någon förklaring vill skivbolaget EMI inte ge.

Andra mer eller mindre outgivna skivor som nämns i en intressant artikel i SvD är KLF´s The Black Room (1991), Princes The Black Album (1992) och David Bowies Toy (2001). Vill också nämna Dusty Springfields Longing som spelades in 1974 och till slut släpptes 2001, två år efter sångerskans bortgång i cancer.

Och kanske ska vi sluta där vi började; med The Beach Boys. Mellanbrodern Wilson hette Dennis Wilson och 1977 släppte han sitt enda - nu smått klassiska - soloalbum Pacific Ocean Blue som inte alls lät som The Beach Boys och hade planerats i sju år. Skivan fick väldigt positiva recensioner och sålde bättre än hans moderband gjorde under samma period. Efter det började han jobba på en uppföljare som skulle heta Bamboo. När Dennis omkom i en drunkningsolycka 1983 var den fortfarande inte utgiven. Förra året kom en dubbeldisc-version av Pacific Ocean Blue. Den hade varit ett hett samlarobjekt i många år. Numera innehåller den 19 tidigare outgivna låtar, varav många var tänkta att hamna på Bamboo. Rekommenderas. Kanske släpps David Lynchs skiva med bonusspår om trettio år?

Läs mer om The Beach Boys.

Läs om en intressant Beach Boys-biografi.

Läs mer om Twin Peaks.

Läs mer om David Bowie.

Läs mer om Dusty Springfield.

Läs mer om en Neil Young-skiva som går att få tag på.

Läs mer om en Neil Young-skiva som snart går att få tag på.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Blogger Tommy sa...

Hur det än är så är LYNCH kungen!

6:40 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Ja, han har onekligen sina stunder.

2:51 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida