tisdag, april 28, 2009

Miles Davis-mästerverk fyller 50Säg Miles Davis och de flesta jazzälskare ler. Säg Kind Of Blue och de flesta går ner i spagat. I år fyller den 50 år, skriver SvD. Om ni tycker jazz är svårt borde ni höra den och inse att jazz också kan vara väldigt vackert. Nu har skivan fått en egen box - förstås, den tilltalar en generation som fortfarande köper skivor. Vad man får är en rätt rejäl klump på 2,8 kg innehållandes 2 CD med originalmusiken, en med alternativa tagningar, en dokumentär-DVD, en bok med bilder (svartvita och förmodligen löjligt snygga) samt skivan på blå vinyl.

Albumet spelades in 2 mars och 22 april och gavs ut 19 augusti 1959. Tio år efter vad som anses vara hans första mästerverk Birth Of The Cool och tio år före den ordentligt stökiga Bitches Brew som blev grunden för det som snart skulle kallas fusion (sammanslagning, i just detta fall mellan rock och jazz) och bli riktigt hemskt i händerna på andra.

Kind Of Blue är inte min Davis-favorit, den äran går till In A Silent Way från 1968, men det är den vackraste och förmodligen mest aktade jazz-skivan av dem alla. Den placerar sig ständigt högt på listor över världens bästa. En varning bara; ger ni er in i mannens musik är chansen stor att ni aldrig kommer ut igen.

Miles Davis föddes 1926 och gick bort 1991. Ingen har vågat fortsätta där han slutade.

Läs om Miles Davis 80 år.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida