måndag, juli 08, 2019

Konsertrecension: Amadou & Mariam

Amadou & Mariam
Plats: Tyrolen 
Publik: Cirka 350 på området.
Bäst: Svänget, dansen och glädjen.
Sämst: Många andra konserter framstår plötsligt som väldigt stela.
Betyg:

Amadou & Mariam från Mali har turnerat med band som Blur, Coldplay och U2 och spelat över hela världen. Haft flera stora hits i Frankrike. Gjort den officiella låten till ett Fotbolls-VM. Det var alltså bara en tidsfråga när de skulle dyka ner i Blädinge och upp på Tyrolen. Under fredagen var det dags.
Världens Fest, som kvällen kallas, är ett samarbete mellan Tyrolens vänner, Musik i Syd och Kulturintegration Alvesta. Från sen eftermiddag till efter midnatt bjöds på musiker från bland annat Syrien, Qatar, Senegal, Argentina, England och, om det inte är ett missförstånd, något konstigt ställe som heter Alvesta. Vi kan kalla det världsmusik, en förvisso lite klumpig term som täcker in all folkmusik som inte kommer från Sverige eller den anglosaxiska världen. Folkmusik härifrån kallas enkelt nog för folkmusik. Men om artisterna har imponerande geografisk bredd är musiken de framför ännu mer berest.
Kvällens stora drogplaster var duon och gifta paret Amadou & Mariam. De började spela och sjunga tillsammans redan i mitten av sjuttiotalet. Musiken är i grunden traditionell malisk folkmusik men blandar in influenser från många andra länder. Det går att höra spår av till exempel reggae. Där västerlänsk musik ofta och lite förenklat baseras på melodi, baseras afrikansk på rytm. Duon sjunger på engelska, franska och bambara. Är det första gången i Tyrolens långa historia det blir allsång på bambara mellan träden?
De som är på plats för att stå still med armarna i kors stöter genast på problem. Amadou & Mariam börjar förvisso lite försiktigt, men redan i andra låten Batoma får de tillsammans med sina fyra musiker upp farten. Publiken kommer också igång och sedan är festen igång. Med tanke på hur mycket jubel även mellansnacket möts av måste de tro att alla i Sverige pratar franska. Under extranumret uppstår spontan ringdans i publiken. Alla andra sortens dans uppstår också. Några är högst egna skapelser. En sådan kväll är det. La Réalité har spelats på radio även i Sverige och är dokumenterat omöjlig att stå still till. De avslutar med Dimanche, söndag på franska. En sådan här kväll känns det annars väldigt avlägset att helgen någonsin kan ta slut.
 I den gamla folkparken bland kossorna och myggen uppstår kortfattat ett spännande och befriande musikaliskt möte som värmer långt efter att solen gått ner. Merci beaucoup! Très bon concert! Trrrm-tsch! Går det förresten att önska sig besök av Tinariwen nästa år?  

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida