fredag, juni 07, 2019

Reportage: Muskelrock 2019

Muskelrock, Tyrolen, Blädinge, Alvesta kommun, Kronoberg län. Elfte året, första kvällen. I  hårdrockskretsar är Muskelrock med all rätt kultförklarat och strategiskt placerat helgen för Sweden Rock Festival. Muskelrock har inte de stora namnen, men gemytet är svårslaget. Okända band kan vara lika bra som kända. Musikvärlden är inte nödvändigtvis rättvis. Fynd kan göras i marginalen, och på Tyrolen. Campingen, som är nog så viktig, öppnade redan under onsdagen. På torsdag eftermiddag börjar både delen med tält och delen med husbilar och husvagnar se full ut.
Fler än fyrtio akter uppträder under tre dagar. Auktion, wrestling och pingisturnering tillkommer. Överraskningar och schemaändringar kan, går att läsa på affischen, tillkomma. De flesta i publiken, några hela vägen från Australien, kommer hit oavsett vilka band som spelar. Helheten är större än musiken.
På torsdagen, som alltså är första dagen, inleder Vigilante redan vid 14:00. Italienska Vultures Vengeance spelar vid 16:00 och släppte debut-LP:n The Knightlore så nyligen som tionde maj. Musiken är mycket åttiotal. Låtarna innehåller taktbyten, lugna partier och ett och annat falsettskrik. Sångaren Tony T Steele (stilpoäng för det artistnamnet) har med största sannolikhet haft en Rob Halford-affisch på väggen i pojkrummet. Och alla band värda namnet bör förstås ha en basist med nitsuspensoar. De förtjänar att älskas överallt där nitarmbandet vägrar dö.

Nästa stopp är under tak på dansbanan där Nightmärr (ja, de är från Göteborg) bjuder på  tvillinggitarrer som skulle få Iron Maiden att nicka gillande. De har snyggt rött ljus och en låt om strejkrätten, Wild Cat Strike. Så färgen på ljuset är förmodligen inte en slump. Är det proggens döttrar som vuxit upp med klassisk hårdrock? Förvisso spelar de bara strax över en halvtimme, men mersmak är bättre än träsmak. Som sanna stjärnor har Stickan, Liv, Tessan och Sigge inga efternamn.
Naturligtvis säljs det skivor och tröjor med bandnamnen på. Kassetten har också kommit tillbaka, påpekar Jimmy som driver Skattkammaren i Alvesta. Farbror recensenten vill gärna ta sitt ansvar och påpeka att de går att spara pengar på öl för att ha råd med fler skivor.
Men vädret då, undrar nu någon. Hur var vädret denna sena majtorsdag? Jo, sexton-sjutton grader, blåsigt och mulet, tidvis regn. Men om någon tror att lite regn och blåst skulle sänka eller välta en hårdrockare eller Muskelrock så tror ni fel. Festen har ju bara börjat.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida