söndag, maj 26, 2019

Stå upp: Anton Magnusson


Anton Magnusson 
Plats: Palladium, 17 april
Bäst: Tänjandet av gränser är viktigt i humor. 
Sämst: Några malplacerade skämt.
Betyg:

Växjö tycks ha svårt att ta en plats på de stora artisternas turnéprogram när det gäller konserter. Men när det gäller stå upp/stand up/standup händer det betydligt mer.

På onsdagskvällen uppträdde Anton Magnusson på Palladium. Hans humor är för skruvad för att nå ut till den riktigt stora massan, men Palladium är fullt. Det ska påpekas att även Elin Almén, Filip Hjelmér och Clara Kristiansen uppträdde, men recensionen och betyget gäller Magnusson. 

Magnusson skulle uppträtt på en klubb i Växjö i somras, men efter påtryckningar och direkta hot mot personalen ställdes föreställningen in. Debatten som uppstod handlade om Magnussons alter ego Mr Cools låt Knulla Barn. Oroliga personer trodde den skulle göra Mr Cools fans till pedofiler. Vi kan enas om att pedofili är fel. Vi kan kanske också enas om, oavsett vad vi tycker om texten, att låten var uppenbart satirisk. John Lennon var inte en valross, inga Beatlesfans blev valrossar av att lyssna på I´m The Walrus.

Men ikväll blir det mer lösryckta tankar. Ingen röd tråd, bitvis väldigt kul. Han börjar med två roliga historier. Det märkliga med roliga historier är att de nästan aldrig är roliga, men de etablerar i alla fall nivån. Publiken är med på noterna ändå, hans entré möts av jubel. Sedan visar Magnusson att han är bra på att hitta logiska luckor i vardagen och sedan knacka runt kanterna för att se om det går att göra hålet större. Då är han som roligast, när han funderar kring små detaljer, märkliga uttryck. Språkliga formuleringar vi använder mer eller mindre dagligen utan att tänka på att de är helt ologiska. Och då inte på lokalrevynivå i stil med ”varför finns det bara ett konkurrensverk?”, utan roligt. Just där är han kanske unik i Sverige. Lite senare känns det som att han stoppar in ett incestskämt mest för att han tror att publiken förväntar sig det. Och det kanske den gör. Men det ger ett småtrött intryck.

Resonemanget kring Michael Jackson är förresten klockrent. Mer sånt. 

Läs mer om liknande:



Stå upp: Johan Rheborg - Säker På Att Jag Är Osäker
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida