tisdag, januari 14, 2014

Vånna Inget har potential att utvecklas

Plats: Kafe De Luxe.
Tid: Fredagen den 10 januari.
Längd: 55 minuter.
Publik: Smockat i början, något glesare mot slutet.
Bäst: Energin.
Sämst: Det blir ingen poäng för musikalisk variation.

Nästan exakt två år har gått sedan Vånna Inget spelade i Växjö förra gången. Sedan dess har de hunnit med ett tresiffrigt antal konserter och en andra fullängdare kallad Ingen Botten. Allt spelande har förstått gett resultat. Nog för att det skramlar om låtar som Vi Har Makten, Snabbare och Allvar, men det skramlar där det ska. Det är ett samspelt band och kanterna är betydligt vassare live än på skiva. Ljudet är bitvis lite väl yxigt och det gör att musiken inte kommer helt till sin rätt och blir mer oväsen än vad som förmodligen är avsiktligt. Men refrängerna är tydliga, låtarna melodiska och uppenbart skrivna med målet att knutna nävar ska upp i luften. Å andra sidan blir det i längden uppenbart att variation inte skulle skada. Tempot är genomgående av modell hoppa-upp-och-ner-på-fyllan. Det lyckas bitvis och en svettig källare borde vara den ideella miljön för bandet.
Karolina Engdahls röst kämpar bitvis med tonerna. Hon är förkyld och det har troligtvis med saken att göra. Hon är en bra sångare, men några av låtarna innehåller toner som är lite för höga. Det är punk, om inte det ordet förlorat sin kraft och för längesedan blivit lika mycket nostalgi som begreppet the summer of love, och möjligtvis är det meningen att rösten ska spricka. De flesta i publiken är i samma ålder som bandet, som förresten i Gamla sjunger vi börjar bli riktigt jävla gamla, men inte som dom andra. Trots att Vånna Inget sjunger på svenska har de turnérat ibland annat Tyskland och USA. Möjligtvis kan man tolka det som att musiken står på egna ben, även om den inte uppvisar samma originalitet som texterna.
Vånna betyder förresten att bry sig om och namnet till trots bryr sig bandet. Textrader som vi har makten, vad gör vi med den? och hur länge ska vi spotta i motvind? är talande. Som Man Lever innehåller textraden sida vid sida som blinkar mot Ebba Grön.
Mellan två av låtarna nämner Vånna Inget The Clash. På sin tredje skiva London Calling blev de en jukebox som blandade punk, pop, soul, reggae och rockabilly utan att tappa i attityd. Vånna Inget har gjort två skivor och låtar som Inga Frågor, Inga Svar och den Joy Division-tunga Ingen Botten med utmärkt och mer lågmäld sång som avrundar kvällen visar en väg framåt som skulle innebära en intressant utveckling.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida