onsdag, november 13, 2013

Hästpojken fixar fest

Plats: Kafe De Luxe.
Tid: Lördagen den 9e november.
Längd: 55 minuter.
Publik: Tämligen smockat.
Bäst: Stämning! Allsång! Musikglädje!

Någonstans i samband med tredje låten Jag Förväntar Mig Ingenting slutar konserten vara en konsert och blir en fest istället. Allsången tar över, armar sträcks upp i luften och sedan känns det som om alla låtarna tas emot med jubel och som om alla är bästa kompisar en sen sommarkväll. Längst bak står möjligtvis några som inte sjunger med, men nästan alla står längst fram. Bandet sitter ner, förutom sångaren Martin Elisson som ibland hänger av sig gitarren och ställer sig upp på scenen, på staketet längst fram och ursäktar sitt kroppsspråk med att det är lite lågt i tak. 
När Göteborgsbaserade Hästpojken i somras något oväntat spelade på visfestivalen i Västervik var det många som höjde på ögonbrynen. Nog för att visan har ett starkt fäste i Göteborg, men dessa skramlare med rötter i Bad Cash Quartet, där Elisson och basisten/gitarristen Adam Bolméus en gång var med, kändes ändå som en oväntad bokning. Den akustiska spelningen blev en framgång och nu har bandet gett sig ut på en turné där elgitarrer och trummor stannar hemma, men musiken är inte mindre energisk. Piano får plats.
- Hur går det för er, mår ni bra eller, frågar Elisson och det är en ganska onödig fråga. Det är uppenbart att publiken har bestämt sig för att det är lördagskväll. Och det är det ju. Gitarr & Bas, Trummor & Hat har spelats imponerande 3,5 miljoner gånger på Spotify - en låt skulle behöva ligga på Svensktoppen och spelas varje söndag i 67 308 år för att nå upp i samma antal spelningar - och på Kafe De Luxe mottas den med jubel och allsång. Samma sak med Caligula. Och med debutsingeln Shane MacGowan som hunnit bli fem år gammal. Och med Katarina Är Ett Hål. Den inleds med en berättelse om Elissons bästa vän under ungdomsåren. När han berättar om deras relation hyschas delar av publiken av de som vill lyssna. Det är en rörande gest. Hästpojken faller förvisso in i kategorin kritikerfavoriter (de är trots allt från Göteborg) men har bevisligen också gjort musik som betyder något på riktigt. Det gjorde även Bad Cash Quartet, i alla fall att döma av jublet som möter Valentine från deras sista skiva Midnight Prayer som fyller tio i år.
Efter 55 korta men väldigt rörande och upplyftande minuter är vad som med största sannolikhet är årets sista sommarkväll slut. Vad var det Bob Marley sjöng? One good thing about music, when it hits you feel no pain.

Läs mer om liknande:
Växjö har också en visfestival
Sofia Karlsson är den svenska visans Dolly Parton
Dolly Parton? Jajamensann
Bob Marley gav ut sina skivor på bolaget Island
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida