torsdag, december 19, 2013

Årets bästa skivor 2013

Foto: UNT:s musikrecensenter har sagt sitt. Här är de bästa albumen från 2013. 

Fredrik Nyberg:

1 Ossler - Stas (Razzia/Sony)

Fulladdad med inlevelsefullt mörker och emotionell tyngd, samtidigt som det mitt i allt finns små glimtar av ljus och skönhet. Genom dessa ord försöker jag beskriva mästerverket Stas, som egentligen är så mycket mer. Pelle Ossler har gjort årets mäktigaste platta och överträffat sig själv ännu en gång med sina säregna, hårda gitarrtoner. Mästerligt!
1 OSSLER - Stas
Fantastiskt vackert. Ett jäkla oväsen. Existentiella frågor det inte går att svara på. Stora känslor och små ord som viskandes delas mellan två människor. Musik för oss som ibland grubblar lite för mycket när vi egentligen borde sova. Och en berikande insikt om livets skörhet. Unna er tid för Ossler.
2 RON SEXSMITH - Forever Endeavour
Ron Sexsmiths texter och melodier kommer närmare ju mer lågmäld han är. Hans cirka tionde skiva är en av de mest lågmälda och känns som en söndagspromenad med en vän man umgås med allt för sällan. Gillar man dåliga ordvitsar ska man förresten följa Sexsmith på Twitter.
3 EMILY WELLS - Mama
Mama´s Gonna Give You Love vara en av årets stora hits, i alla fall i ett parallellt och mer rättvist universum. Hiphop, jazz, soul och klassiskt blandas i samma låtar. Oavsett vad motsatsen till lättkategoriserad musik kallas finns det här. En Billie Holiday för 2000-talet.
4 QUEENS OF THE STONE AGE - ...Like Clockwork
 Bandets första skiva på sju år kom till under stora vedermödor för ambitiösa kaptenen Josh Homme. Och om singeln My god is the sun lät som en typisk stenålderspungspark innebar mycket annat en musikalisk nystart. Likt Led Zeppelin hårdrock med spretiga rötter för folk som inte tror sig gilla hårdrock.
5 TAMIKREST - Chatma
Både Tamikrest och Tinariwen tillhör nomadstammen Tuareg i Saharaöknen. Sången på tamashek blandar röster från kvinnor och män och instrumenten blandar elgitarrer med traditionella nordafrikanska instrument. Musik att långsamt sjunka ned i. De långsamma rytmerna tar gradvis över medvetandet.
Läs mer om liknande:
Ossler bör även upplevas live
Ron Sexsmith har gjort fler pärlor
Billie Holiday är med i Ken Burns dokumentärserie om jazz
Hårdrock för nybörjare
Tamikrest spelar världsmusik. Vad är det?
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida