söndag, december 15, 2013

Recension: Eric Clapton


ERIC CLAPTON - Give Me Strength: The 1974/75 Recordings
(UNIVERSAL)
Betyg: 3/5
I mitten av sjuttiotalet gjorde Eric Clapton comeback som soloartist med skivan 461 Ocean Boulevard. Då hade han under några år efter Creams splittring och en förvirrad soloskiva varit djupt nere i ett herointräsk och inte gjort någon skiva på fyra år. Sedan kom floden. Så pass att det nu kommer en box med den skivan, haltande uppföljaren There´s One In Every Crowd, liveskivan EC Was Here och tidigare outgivna låtar, alternativa versioner och jam. Sammanlagt fem skivor på fem och en halv timme. Till detta en bok på 60 sidor. 
Det är en rejäl dos blues, rock, gospel och versionen av Bob Marleys I Shot The Sheriff - Claptons första listetta i eget namn. 
Eventuellt årets julklapp för Claptoniten, eventuellt i mesta laget för oss andra som väljer dubbel-CDn med bara de utökade versionerna av de två studioskivorna istället. 461 Ocean Boulevard håller än. Lyssna på den fina slidegitarren i lågmälda pärlorna Give Me Strength och I Can´t Hold Out. Musiken har en avslappnad stämning som påminner om Claptonvännen JJ Cale.
There´s One In Every Crowd är inte lika kul. Efter hiten med Marley-covern valde Clapton, som ofta följt minsta motstånds lag, att låta halva skivan vara reggaelåtar, tyvärr med oinspirerat resultat. Efter att ha blivit fri från heroinet hade han börjat dricka istället, ett beroende som skulle visa sig vara ännu svårare att bryta. 
Däremot finns här låtar som inte kom med på EC Was Here som förtjänar våra öron. En avslappnad och stillsam tolkning av Jimi Hendrix Little Wing sprider värme i kroppen. Här finns också några 25 minuter långa liveinspeladebluesjam som förmodligen är en fråga om läggning, även om de visar att Clapton är en utmärkt gitarrist om han bara vill.
Claptons karriär har haft många toppar och dalar. De här inspelningarna gjordes när han, i alla fall musikaliskt, oftast var på väg uppåt - en uppgång som kulminerade med Slowhand 1977. Men både innan och efter det har han haft en sällsynt förmåga att sätta krokben på sig själv, trots all uppenbar talang. Lådan är ett dokument över att kunna, men inte alltid orka hela vägen.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i en kortare version i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida