onsdag, oktober 30, 2013

Bokrecension: Man On The Run: Paul McCartney In The 1970s


TOM DOYLE - MAN ON THE RUN: PAUL McCARTNEY IN THE 1970s
Förlag: POLYGON
If you come out of The Beatles and you go into another group, you´re not just anyone. You´re the guy out of The Beatles. It was just natural for me to try and run the band in the way I saw fit. I´m not trying to the avoid the fact that I was the boss.  - Paul McCartney
Hösten 1969, när inspelningarna av skivan Abbey Road är klar och bandet i praktiken har upplösts, går Paul McCartney - för att använda modernt språk - in i väggen. Tillsammans med hustrun Linda och hennes dotter Heather flyr han till sin farm i den skotska obygden. Han har problem att komma ur sängen, vissa dagar orkar han med nöd och näppe lyfta huvudet från kudden. Andra dagar dricker han whisky till frukost. McCartney är 27 år och den bubbla han levt i sedan han var femton år har spruckit. Försöken att ena sina vänner och få dem att fortsätta jobba ihop har misslyckats. Vad ska han göra? Hur går man vidare efter The Beatles?
Långsamt lyckas han ställa sig upp igen. Hustrun Linda finns där. Han börjar göra musik själv, bildar ett nytt band och börjar från noll - även om noll är ett relativt begrepp. När nya bandet Wings gör sin första turné i väldigt litet format åker de runt i en skåpbil mellan universitet i England som får frågan om det är okej om Paul McCartney kommer in och spelar lite. Paul vill visa att han inte är Beatle-Paul längre och spelar sina nya låtar och gamla rock´n´roll favoriter. Bandet blir snabbt bättre, spelar en timme och har inledningsvis så få låtar att de spelar några två gånger för att fylla ut tiden. Wings blir ett band där medlemmar kommer och går. Någon känsla av syskonskap lyckas Paul inte uppnå den gången, men karriären går under årtiondet starkt uppåt, trots en och annan arrestering.
Tom Doyle har intervjuat Paul och före detta bandmedlemmar. Boken handlar om en period av Pauls liv som inte är sönderskriven och han lockas gå bortom sina i många fall sedan länge färdigformulerade svar. Musikerna vittnar om en man som gärna vill vara en i gäng men inte alltid lyckas. Han är trots allt Paul McCartney, före detta Beatle. Legend.
Boken slutar 1980 som den börjat tio år tidigare. Ett framgångsrikt band splittras och en experimentellt lekfull soloskiva följer. Allt väl så långt om det inte vore för en kall decembernatt med en isande nyhet om en försonad vän i New York.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida