fredag, oktober 18, 2013

En Skam För Sverige - humor på allvar

Plats: Konserthuset.
Tid: Onsdagen den 16 oktober.
Längd: Exakt två timmar plus paus.
Publik: Fullsatt.
Bäst: Att humor kan vara på allvar.
Saknade mest: Mer!

Magnus Betnér behöver ingen närmare presentation. Han är ett bevis på att man inte måste välja mellan humor med budskap och snusk. Han är ofta politisk och lyckas använda sin förmåga att reta upp sig till något kreativt. Sverigedemokraterna och media är två saker han gärna driver med, även om det möjligtvis är öppet mål i båda fallen. Träningshysteri, svensk film och att vi behöver fler skolskjutningar är andra ämnen. Han pratar om att dottern upptäckt YouTube och därför ställer frågor som: pappa, varför sa du fittpiercing? Betnér konstaterar också att folk alltid har varit dumma i huvudet, men förut hade vi inte Facebook och slapp veta om det. 
Soran Ismail kommer rent humoristiskt från samma håll. Man kan misstänka att de började med ståuppkomik av samma anledning. Ismail är förvisso något mer tillbakalutad och lågmäld i sin framtoning - samma sak kan förvisso sägas om John McEnroe - och framstår närmast som massage i jämförelse, men med lika vassa analyser. 
När han sommarpratade förra året gav han prov på förmågan att resonera kring stora frågor och göra det från ovanliga vinklar. Han pratar om SVTs Debatt som sammanfattas som några få vettiga personer och vem som helst från Göteborg, rasism, religion och rädslans funktion.
Vad vi får är två komiker som till innehåll påminner om varandra men som i sin framtoning är varandras motsats. De visar att det inte bara går att skämta om allt - det svåra är möjligtvis att hitta rätt vinkel - det är till och med viktigt att göra det. Allra mest absurt blir det när Ismail berättar om hur han blir förföljd av tre blivande riksdagsmän med järnrör som själva filmar övergreppet - och partiets stöd inte påverkas. Och vilket hopplöst jobb att vara deras pressekreterare och hitta på förklaringar och ursäkter. 
Kvällen är humor när den är som bäst, vågar vara obekväm, säger något om sin tid och är tänkvärd. Komik är en bra form av säga viktiga saker. Kanske är det dock rent dramaturgiskt en miss att föreställningens första halva (Betnérs) håller högre tempo än den andra (Ismail).
Hasse Alfredson sa en gång att det är enklare att få folk att lyssna om man drar ner byxorna på dem först. Det är vad Betnér och Ismail gör. Turnéns namn är förresten ett tillrop Betnér ibland får efter sig. Och glöm inte: det ska heta negerboll så man vet att det är en boll av neger.
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.
Foto av Mats Bäcker.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida