onsdag, januari 30, 2013

Dan Hylander & Janne Bark ordnar allsång i Alvesta

 Plats: Pop Corner, Alvesta.
Tid: Lördagen den 26 januari.
Längd: 100 minuter.
Publik: Fullt.
Bäst: Spelglädjen smittar.

Det första som händer när duon går upp på scenen är att Janne Bark påminner Dan Hylander om att stänga av telefonen. Sedan inleder de med Alltid Inom Mig, Always On My Mind översatt, och Jag Tar Ditt Jobb. Båda gjordes för Totta Näslund. För att garantera allsång påpekar Hylander sedan att han har ”skrivit en refräng som nästan bara består av vokaler” och Stort Att Vara Liten resulterar i både allsång och handklapp.
Med sitt långa hår, scarf och tydliga näsa ser han ut som en skånsk Tom Petty. Bark ser ut som ”en äldre Gessle eller yngre Lundell” och är en mästare på slidegitarr.
Hylander debuterade på skiva med Raj Montana Band, från den perioden spelas bland annat Farväl Till Katalonien och Skuggor I Skymningen. På åttiotalet gick han solo och sedan dess har han jobbat både på och bakom scen och skrivit låtar åt och med så skilda artister som Lars-Kristerz, Thorsten Flinck och Tomas Ledin och producerat Sylvia Vrethammar. Hylanders musikaliska bredd går knappast att ifrågasätta. Vi får tyvärr inte höra mästerverket En Clown I Mina Kläder. Men den kanske är onårbar efter Tottas version?
Bark är mest känd som Ulf Lundells svar på Steven Van Zandt, men är också med i Hylanders band Orkester. 2011 kom senaste studioskivan Den Försenade Mannen och därifrån spelas Aldrig För Sent Att Bli Ung.
De två är som ett gnabbande gammalt par på scenen. De diskuterar när Barks första soloskiva egentligen släpptes och Hylander påpekar att varje gång kollegan spelar rätt genom en hel låt får han sjunga en egen. Det blir två stycken, bland annat Under Min Stjärna från - eventuellt - 1985. Förutom Gessle och Lundell hinner de också prata om Mikael Rickfors och, kanske något mer oväntat, Ian Wachtmeister.
Under konsertens andra halva byter Hylander den akustiska gitarren mot el-varianten, får stöd av en trummaskin och folk ställer sig upp och dansar. Varje Gång Hon Går Förbi och Svart Kaffe får ordentlig fart på publiken, så gör även en svensk version av Elvis Presleys Burning Love kallad Brinner Än.
Den sortens intima lokal som Pop Corner i Alvesta är ger möjlighet inte bara till att spela en och annan klassiker, Hylander har gjort några stycken, den passar dessutom utmärkt för en mer avslappnad ton med roligt prat för två veteraner som uppenbart tycker det är jäkligt kul att spela tillsammans. Då blir det också kul att vara i publiken.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida