torsdag, juni 21, 2007

Neil när han verkligen var ung

På skivan Live At Massey Hall är Neil Young ensam på scenen med gitarr och piano. Konserten spelades in innan det stora genombrottet med Harvest många av de låtar som spelas skulle senare ges ut just där. Producenten David Briggs menade att det var den konserten som borde ges ut som Neils nästa skiva, men så blev bekant inte fallet. Young har i efterhand erkänt att Briggs förmodligen hade rätt.

Intressant är att A Man Needs A Maid sitter ihop med Heart Of Gold. Neil Youngs mest kända låt och enda regelrätta hit började som ett mittenparti i en annan betydligt mindre låt. Det är ganska intressant. Hur hade Youngs karriär utvecklats om Heart Of Gold aldrig hade hänt?

Förmodligen ungefär som den utvecklades efter att det faktiskt blev en hit. Trött på den stora publikens omfamning valdeYoung snart att köra ner i diket igen. Han har sagt i en intervju publiken kommer tyvärr först i tredje eller fjärde hand. Trots att jag är publiken tycker jag att det är en skön inställning. Trots att hans lugnare sida är den jag tycker bäst om (After The Gold Rush, Harvest Moon, Unplugged och Silver And Gold) skulle det förmodligen bli ganska tröttsamt om han inte emellanåt valde att grisa loss med Crasy Horse. Femton minuters gitarrsolo på en ton är inte att underskatta.

Men när jag vill ha en stilla gåshudsafton framför stereon återvänder jag till Massey Hall.

Dagens låt är A Man Needs A Maid/Heart Of Gold av Neil Young.

PS. I tegelstenen Frukost På En Annan Planet funderar Ulf Lundell på vilken låt som är tyngst. Hans första förslag är Ace Of Spades, men sedan ångrar han sig och väljer Highway 61 Revisited istället. Min poäng är att jag nog inte behöver umgås med Tommy längre. Ulf verkar faktiskt ha bätte koll. DS.

5 kommentarer:

Blogger Nicklas sa...

Frågan är väl snarare om du vill umgås med den största bitterfittan sverige har klämt u sig.

3:23 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Så länge han lånar ut M*A*S*H*-boxar tänker jag umgås med honom.

2:18 em  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller ju med om att Live At Massey Hall är kanon men – varför kan Neil inte ge oss den där förbenade boxen nån gång. Jag läste om Archives första gången sommaren 1995, i Mojo. Tolv år sen nu! /Janne

10:34 em  
Blogger Tapeworm sa...

Du får umgås med mig den 12 juli iaf. Röff! Gimme fuel, gimme fire!

4:06 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Janne: Ja, den där boxen har det onekligen pratats om ett tag. Den har i alla fall varit "på väg" sedan jag upptäckte Neil i samband med Harvest Moon. Läste om den senast för några veckjor sedan. Då var den 8 CD och 4 DVD, men jag håller inte andan längre. Däremot anses väl de senaste livegrejerna vara någon slags försmak på vad som komma skall? I sådana fall är jag beredd att vänta ett tag till. Synd att han är så petig...

1:39 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida