tisdag, december 14, 2010

Skäggrock för nybörjare

Bon Iver
1215 uppfanns skägget i Mëuld i södra Tyskland av Gunther Kottenmeyer. Det råder delade meningar om när rocken (musikstilen, inte plagget) uppfanns. Men skäggrocken uppfanns den första juli 1968 när The Band släppte sitt debutalbum Music From Big Pink. De senaste åren har denna under lång tid marginaliserade musikstil fått ett rejält uppsving, inte minst i USA och inte minst i igensnöade timmerkojor i Brooklyn. Flanellskjorta och skägg är lika hett som Arvidsjaur är kallt (just nu -16.2 grader). Skäggrocken har alltid varit en väldigt amerikansk företeelse, inte helt oväntat med tanke på de tydliga rötterna i blues och country. Här är några skäggrockskivtips från de senaste åren!

Band Of Horses - Infinite Arms (2010)

Många skulle sätta detta Seattleband i centrum för de senaste årens skäggrockrörelse och lovorden har snöat in i rasande tempo, men det var först i år, med deras tredje skiva, som de levde upp till alla lovord. Plötsligt försvann alla tvivel och bandet levererade en av årets bästa skivor. Låten Compliments blev min nyckel till deras storhet.

The Black Keys - Brothers (2010)

De flesta skäggrockgrupper fokuserar på akustiska gitarrer och stämsång, men The Black Keys utgår nästan alltid från ett nästan alltid svängigt groove. Duon bestående av Patrick Carney (trummor) och Dan Aurbach (allt annat) har redan hunnit med sex skivor och varför inte börja med denna? Omslaget blinkar till Howlin´Wolf. Stilpoäng.

Bon Iver - For Emma, Forever Ago (2008)

Sedan 1998 har Justin Vernon (se bilden) förekommit i minst sju olika bandkonstellationer/pseudonymer. Som sitt alias Bon Iver gjorde han en av mina favoritskivor från 2000-talets första dekad. Den här skivan spelades delvis, möjligtvis helvis, in i en jaktstuga i Wisconsin och det ger självklart bonuspoäng på skäggrockbarometern.

Drive-By Truckers -The Big To-Do (2010)

De låter som Tom Petty & The Heartbreakers och favoritförfattaren George Pelecanos har lovordat dem, ändå har jag inte riktigt fallit pladask för detta band som i år släppte sitt åttonde album. Men The Wig He Made Her Wear är en av årets låtar så deras plats här är ändå självklar.

Fleet Foxes - Fleet Foxes (2008)

Varma akustiska gitarrer, himmelsk stämsång och kyrkeko är de tre viktigaste beståndsdelarna i det här bandets framgångar. Deras andra skiva ska kanske eventuellt möjligtvis släppas innan året är över och alla läsare av engelska musikmagasinet Mojo håller tummarna för att de ska leva upp till den i vissa kretsar redan klassiska debuten.

Grizzly Bear - Veckatimest (2009)

Brooklyn är väl något av skäggrockens blindtarm, men Grizzly Bear ger sig inte. I nuläget är det dessutom oklart hur många av medlemmarna som har skägg. Alla frågetecken rätas snabbt ut när man hör melodierna och arrangemangen. Skäggrockpuritanen skulle förmodligen även ifrågasätta användandet av syntar. Gart Hudson*, säger jag då.

* Garth Hudson är han i The Band med det största skägget. Som mest har han spelat 17 instrument samtidigt - minst ett av dem var en synt.

Läs mer om skäggrock och musik:

Bon Iver spelar Skinny Love hos David Letterman


Om Bon Ivers EP Blood Bank

Hoppas på en vinter med Fleet Foxes


Country för nybörjare

Sextiotalspop för nybörjare

Det första Rocktåget? The Band medverkade!

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Tack du för denna skäggrocksanalys och tips...funderade över skäggrock, googlade och hittade din blogg. Bra inlägg!
MVH Stefán

6:22 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Du är välkommen! Kul att du har glädje av min blogg.

12:02 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida