onsdag, december 08, 2010

Wilmer X är fortfarande Sveriges bästa liveband


När Wilmer X gör sin första konsert på fem år - självklart i Malmö, något mindre självklart utomhus - är det förstås munspelaren Jalle Lorensson som är först ut på plan och han möts av det jubel han förtjänar, bandet drar igång med Den Fria Världen och det obligatoriska problemet med svajigt ljud fixas efter hand. Man kan inte låta bli att vara lite nervös när ett av ens två favoritband gör comeback, om än bara tillfälligt. Ska det bli så bra som man vill och hoppas, eller är det ett småtrött band med medelålders män som gör det som en kul grej?

Musik som görs som en en kul grej blir sällan bra. Rock´n´roll som görs som en kul grej blir aldrig bra. Rock´n´roll måste vara på blodigt allvar, annars riskerar det lätt att bli gubbfet P4-rock´n´roll. Det är många band i samma ålder som lägger sig någonstans vid 80% och är nöjda med det. Och det vill jag inte ha. Wilmer X vet tack och lov att om man inte ger 100% ska man stanna hemma. Det märks snabbt på bandet att det inte bara är en kul grej, särskilt i nummer som Gå Hela Vägen, Du Du Du, Möt Mig I Din Djungel, Primitiv (satan i ett flertal gator!) och Kör Dig Död där de drar på för fullt och jag får rysningar, och inte bara för att att det är minusgrader ute.

Nu är det förvisso även uppenbart att de har kul. Särskilt Jalle, som fortfarande har koreografi i världsklass, och basisten Thomas Holst har väldigt svårt att stå still. Jag blir lite extra varm i hjärtat när hans komposition Vem Är Den Flickan möts av ett av kvällens största jubel. Det är för övrigt den enda av den snöiga kvällens 21 låtar som inte är skriven av Nisse Hellberg. Han har gjort en liten paus i den julturné han är ute på med The Refreshments och Sven Zetterberg men sjunger ikväll låtar han i stort sett inte tagit i på fem år.

Trummisen Sticky Bomb har inte bara Sveriges hårdaste artistnamn, han ser också till att t ex Bill & Bull Blues svänger med all den syndighet som krävs. Ersättaren till sorgligt avhoppade Pelle Ossler heter Janne Lindén och spelade på bandets senaste/sista skiva 13 Våningar Upp, var med på den följande turnén samt har spelat på Nisses soloturneér och bidrar denna kväll med snygg slidegitarr på bl a Dämma Upp Alla Floder och Jag Är Bara Lycklig När Jag Dricker.

När de ger sig in in sista låten Kör Dig Död visar de att de fortfarande är Sveriges bästa rockband, med en hunger och ett driv som de flesta bara kan drömma om. Det är svårt att fatta att de inte stått på scen tillsammans på fem år. Vad de skulle kunna åstadkomma med en längre turné i ryggen vågar jag inte ens tänka på.

Det här egentligen alldeles för bra för att läggas på hyllan, men om det blir det sista de gör så lägger de av med flaggan i topp. 4 december är numera helgdag för alla Wilmer X-fans.

Låtarna som spelades: Den Fria Världen - Söt Sak - Teknikens Under - Förlorad Kontroll - Om En Hund Mådde Så Här - Blod Eller Guld - Dämma Upp Alla Floder - För Dum För Pop - Det Regnar Nästan Jämt - Vem Är Den Flickan - Blå Vägen Hem - Möt Mej I Din Djungel - Jag Är Bara Lycklig När Jag Dricker - Bill & Bull Blues - Gå Hela Vägen - Du Du Du - Vem Får Nu Se Alla Tårar - Jag Flippar Ut - Primitiv - Hon Är Ihop Med En Insekt - Kör Dig Död

Läs Nisse samlar sig på skivan och Wilmer X på scenen


Läs om konserten i Sydsvenskan

Lyssna på en Wilmer X-samling på Spotify

Deras fyra bästa album på Spotify: Under Hot (86), Mambo Feber (91), Primitiv (98) och 13 Våningar Upp (05)

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida