torsdag, november 16, 2017

Konsertrecension: Oddjob

Oddjob
Plats: Kafe De Luxe i Växjö.
Publik: Ett femtiotal.
Bäst: Att det är underbart i största allmänhet.
Sämst: Inget från Jazzoo? Hovet rasar!
Senare i november gör Oddjob två spelningar på Fasching i Stockholm för att fira att de fyller tjugo år. Innan dess hinner de med fyra konserter i södra Sverige och en i Frankrike. Dessutom har de en del två på gång av sin underbara Jazzoo, en skiva med bilderbok för vad vi kan kalla barn i alla åldrar.
Att kalla Oddjob för ett av Sveriges bästa jazzband är lite för snävt. Närmare sanningen är att kort och gott kalla dem ett av Sveriges bästa band. Rötter i jazzen, ja, men de tangerar också psykedelisk drömmande rock à la Träd, Gräs & Stenar. De bitvis monotona rytmerna påminner om tyska Neü!. På något sätt svänger det och står still samtidigt.
Oddjob blandar också in traditionell svensk folkmusik. Tre av de fyra låtarna före paus kommer från skivan som heter just Folk och blandar traditionella svenska lockrop och vallåtar med bitvis närmast frijazzlarmande. Det är svårt att avgöra om de vill locka korna eller skrämma iväg dem, men publiken njuter. Vi får också ett nummer från senaste albumet Weather Report, en hyllning till bandet med samma namn. Efter pausen blir det bland annat vad som kan vara en rejält omgjord Joni Mitchell och Lead Belly. Hela setet sätts ihop till ett enda långt stycke. Helt **vla lysande.
Längst fram står Goran Kajfes på främst trumpet och Per ”Ruskträsk” Johansson på främst saxofon och byter ibland små leenden och skratt med varandra. Bakom pumpas det på med kontrabas, trummor och elpiano. Musikerna håller intensiteten uppe även när de sänker tempot och är förlorade i musiken, som om de spelar under en stjärnklar himmel på toppen av ett berg.
Om vi levde i en värld där den här sortens musik skapade hits skulle kvällen vara full av sådana. Nu får Oddjob nöja sig med att vara fantastiska på rent musikaliska grunder. Det är en kväll att bära med sig i hjärtat när kylan biter till i vintermörkret.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida