måndag, mars 20, 2017

Stå upp: Henrik Schyffert

Henrik Schyffert 
Plats: Konserthuset. 
Tid: Lördagen den elfte mars. 
Längd: 90 minuter. 
Publik: Utsålt sedan länge. 
Bäst: Balansen mellan humor och allvar imponerar.

Med  tanke på att det är en av våra största rädslor att prata inför publik skulle ståuppkomiker gå att betrakta som en av de modigaste yrkesgrupperna. Det är dessutom tydligt om ingen skrattar. Men Henrik Schyffert behöver inte oroa sig. Publiken jublar redan när han kommer ut på scenen med scenen. Han vänder och kommer ut en gång till för att få njuta lite extra.

Det har gått tio år sedan han fick sitt breda genombrott som ståuppkomiker med framgångsrika föreställningen The 90´s – Ett Försvarstal, där han gjorde upp med sitt förflutna och sin självbild. Han sänkte garden och höjde ambitionsnivån för sig själv. Sedan dess har han genomfört två stora turnéer med Fredrik Lindström, som också regisserade The 90´s. Schyfferts humor har utvecklats från ironi och namedropping till att bitvis få större och större klangbotten. Kanske inte alltid politisk satir, men definitivt någon form av sociologisk satir. Varför är vi som vi är? Varför reagerar vi som vi gör? Hur funkar människan?

Nya föreställningen Var inte rädda handlar om politikers förmåga att utnyttja och vinna framgång på vår rädsla det och de andra, det nya, det okända. Schyffert analyserar rädslan, låter den gå i terapi och försöker förstå mekaniken bakom den så kallade alternativhögerns framgångar. Det är en politisk föreställningen som egentligen inte är politisk, eller möjligtvis en egentligen inte politisk föreställning som är politisk. Politisk terapi, om genren finns. Och åldersnoja. Först ska han bara förolämpa de som sitter längst fram. Max är till exempel  dålig på att göra pärlplattor. Han kan inte sjunga heller. Lite om hur föräldrarrollen har utvecklats på femtio år, Schyfferts självbild och manlig fåfänga. Fördelen med ryska män och lite snusk.

Tröst är kanske inte vad vi brukar förvänta oss av humor, men Schyffert tröstar och skapar en känsla av att det är okej att vara rädd. Och det är det förstås. Rent av nyttigt. Framförallt är han väldigt kul på ett renande sätt. Han är en av landets bästa och skickligaste komiker, han behärskar uttrycket närmast till fullo. Det känns som att han vet precis var han har publiken. Tillsammans tar vi ett långt varmt bad där Schyffert tar sig tid att massera vår stressade och spända axlar. Allt slutar med en kram och tröstande ord om att det inte är så farligt som vissa vill få oss att tro.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida